Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puurtaja palkittiin: Tuija Nevala on vuoden 2020 Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon voittaja

Palkinto: Nokialainen monitoiminainen on kuudes Tamperelainen Musa -voittaja.

Historian kuudes Tamperelainen Musa -erikoispalkinto menee henkilölle, joka ei välttämättä ole suurelle yleisölle tuttu, mutta jolla on jo vuosikymmenten mittainen elämäntyö musiikissa. Hän on Tuija Nevala Nokialta, nainen joka tunnetaan myös Gildana.

Samalla Nevala on ensimmäinen nainen, joka palkinnon saa. Tunnustuksen myöntävät Kaupunkilehti Tamperelainen ja Radio Musa.

– Tunnustus tuntuu mukavalta. Voi sanoa, että olen duunarihenkinen tekijä: olen tykännyt itse enemmän vaikuttaa taustalla enkä ole haaveillut erityisestä tähteydestä, Nevala miettii.

Ei nainen julkisuudeltakaan ole säästynyt. Nevala sanoo, että aivan ensimmäinen lehtijuttu hänestä julkaistiin nimenomaan Tamperelaisessa. Leikekirjasta löytyy monia muitakin juttuja.

– Mansen Madonna, otsikoi Iltalehti vuonna 1986.

Tuija-nimellä nainen ehti tehdä 1980-luvulla diskoakin. Vuonna 1984 julkaistu Fiilis-biisi löytyy Satan in Love -kokoelmalta, jonka Svart Records koosti ja julkaisi vuonna 2018.

Ja vaikka suurin julkisuus onkin Nevalaa karttanut, töitä riitti pelkästään musiikin saralla pitkään. 1980- ja 1990-luvuilla tehtiin viittäkin keikkaa viikossa ja tekemistä riitti vuoden ympäri.

– Oli monenlaista esiintymistä. Kertaalleen kävin Speden Speleissäkin, Nevala muistelee.

Koronatilanne on kuitenkin muuttanut työnteon lähes tyystin. Vuosien aikana Nevala on kerryttänyt osaamistaan musiikin saralla, mutta löytänyt myös kokonaan uuden alan.

– 2000-luvun alussa kouluttauduin hierojaksi ja innostuin myös luontaishoidoista. Sitten ollut pilatesohjaajan töitä sekä nyrkkeilyohjaustakin, hän kertoo.

Musiikki ei missään tapauksessa ole jäänyt. Gilda-taiteilijanimi tuli siinä vaiheessa, kun Nevala lauloi Gilda-elokuvan tunnuskappaleen suomeksi vuonna 1995 ja alkoi uusi innostus vanhan jazzin maailmassa.

Teemaan liittyen on ollut Marilyn-keikkaakin ja Three Decades-lauluryhmän musiikkivideo, johon saatiin mukaan itse Michael Monroe. Ryhmä nähtiin esiintymässä X-Factorissa.

Ja nyt kun lastenmusiikki on ollut suosiossa, Nevala on lisännyt hahmogalleriaansa myös Tuittu-tädin. Tuittu opettaa lapsille paitsi mukavia lauluja, myös hyviä käytöstapoja sekä vanhan kansan boogiemeininkiä.

– Se on niin hyvää musaa ja käy jalalle, että haluaisin että lapset oppisivat tykkäämään siitä.

Vanhakantainen musiikki on hurmannut pitkän linjan muusikon niin täysin, että kotiinkin piti saada 1920-luvun piano. Siinä on Nevalan mukaan ”täydellinen rokkipianon soundi”.

– Tämän se oikeastaan vaatii, jos haluaa soittaa boogieta ihan tosissaan, Nevala hymyilee.