Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja: Eläinrakas alakoululainen Jussi Halla-aho pakotettiin katsomaan, kun elävältä sammakolta revittiin raajat

Teos: Jussi Halla-ahosta kirjoitettiin auktorisoimaton elämäkerta. Tampere ei näyttäydy siinä vain kirkkaassa valossa.

Tampereen Peltolammi elokuussa 1978. Pieni, silmälasipäinen poika on aloittanut koulutaipaleen innostuneesti. Opettajana on Markku Palttala, joka etenee sittemmin työurallaan Härmälän koulun rehtoriksi. Palttala tuntuu niin mukavalta, että pojasta on hankala ajatella ketään muuta opettajaa.

Opettaja kuitenkin vaihtuu. Lapsista tuntuu siltä, että uuden opettajan silmätikuksi joutuu kukin vuorollaan, hyvin satunnaisesti. Silmätikuksi joutuu myös pieni poika. Opettaja vinoilee tämän silmälaseista.

Kyseinen poika on Jussi Halla-aho. Oheisia tapahtumia käsitellään tällä viikolla julkaistussa toimittaja Lauri Nurmen kirjoittamassa Jussi Halla-aho – Epävirallinen elämäkerta -kirjassa, josta myös jutun sitaatit ovat.

Kirjan on kustantanut Into Kustannus.

– Opettaja nauroi, kun hän luki ääneen, ja sanoi hänelle, että mikähän sinussa oikein on vikana, kun sinä et opi lukemaankaan.

– Rehtori sanoi, että hän ei voi puuttua asiaan, ellei opettaja käy käsiksi lapseen tai tule humalassa kouluun, kommentoi tilanteita seurannut henkilö.

Turvattomuuden tunne ei liity vain opettajaan. Silmälasipäinen poika pitää kovasti eläimistä. Äiti ihmettelee, miksi poikaa ei kuulu koulun jälkeen kotiin. Poika itkee metsäpolun varressa. Muut pojat ovat ottaneet kiinni sammakon, ja repineet tältä jalat irti pojan nähden.

Sama poika kertoi menneisyydestään tapahtumia yksilöimättä Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa lähes 35 vuotta myöhemmin.

– Kun joutuu tietoisesti tappamaan tiettyjä kytkentöjä itsessään, se vaikeuttaa toisen ihmisen asemaan asettumista: ei pysty ottamaan kaikenlaista turhaa ruikutusta kovin vakavasti. Tämä on johtanut kyyniseen suhtautumiseen pienistä asioista uhriutujia, marttyyrejä ja kauhistujia kohtaan, haastattelun aikaan 42-vuotias mies, neljän lapsen isä sanoi.

Kirja on auktorisoimaton. Se tarkoittaa sitä, että Halla-aho itse ei ole sen tekemiseen osallistunut. Moni muu Halla-ahon tuttava ja läheinen on – Nurmi on haastatellut kirjaansa yli 50 henkilöä.

– Valitettavasti Jussi Halla-aho ei tällä hetkellä ole halukas osallistumaan mukaan haastatteluihin, vastasi eduskunta-avustaja Tanja Aidanjuuri-Niemi Lauri Nurmen pyyntöön maaliskuussa 2020.

Pirkanmaahan ei kytkeydy vain synkkiä pilviä. Hauskanpito löytyi viimeistään speed metalin soittamisesta: Halla-aho oli vuosien ajan kitaristina ja laulajana Blashemia-yhtyeessä.

Yhden keikankin Blashemia kuitenkin teki: kesällä 1994 Lempäälän Lemporockissa.

– Meillä ei ollut aikaa tyttöystäville, vaikka kyllä jotain porukkaa kävi kuuntelemassa treenejä. Jussi paneutui kunnolla musiikin tekemiseen, kertoo yhtyeen rumpali Janne Honkanen.

Honkanen kertoo itse Tamperelaiselle, että yhtyeen soittajat pitävät edelleen yhteyttä. On ollut jopa puhetta siitä, pitäisikö joskus taas soittaa jotain yhdessä.

Vuonna 1991 Fear-fanilehti haastatteli Halla-ahoa bändiasioilla kirjeitse. Kitaristi kiihdytti tyyliä vauhdilla, kun lehden toimittaja kysyi, haluaisitteko olla orjakauppiaita. Vastaukseen sujahti kaksi tummaihoista väestöä halventavaa n-sanaa.

– Minä ainakin haluaisin piiskata ja komennella n*******tä. (Tämä ei ollut huumorivastaus. N****ri ei ole naurun asia. Minä olen arjalainen ja ylpeä siitä.)

Kirjassa kerrotaan, että haastattelun tehnyt huomauttaa lukijoille, että sulkeissa oleva lisäys on nimenomaan Halla-ahon tekemä.

Lauri Nurmi: Jussi Halla-aho – Epävirallinen elämäkerta. Into Kustannus, 2020.