Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppivelvollisuus nousee 18 vuoteen – "Pelkän peruskoulun varassa ei enää elämässä ja työelämässä pärjää"

Oppivelvollisuus laajenee ensi vuonna 18-vuotiaisiin asti. Uudistus koskee ensimmäisen kerran perusopetuksen ensi keväänä päättäviä eli pääosin vuonna 2005 syntyneitä nuoria.

Jatkossa opiskelijalle ovat maksuttomia opetus ja ruokailu kuten nykyisinkin, ja myös oppikirjat ja muut materiaalit sekä työvälineet ja työasut, samoin vähintään seitsemän kilometrin koulumatkat.

Niin ikään ylioppilastutkintoon edellytettävät viisi koetta ovat maksuttomia, myös hylättyjen uusimiset.

Soittimet ja urheiluvälineet ja muut opintojen erityisvälineet sen sijaan opiskelijan pitää edelleen maksaa itse.

Maksuttomuus jatkuu sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Perustelluista syistä, esimerkiksi sairauden takia maksuttomuutta voidaan pidentää.

Eduskunta sai torstaina käsittelyynsä hallituksen esityksen, jolla oppivelvollisuutta jatketaan 18 ikävuoteen asti ja uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuun alussa.

Tavoitteena on nostaa koulutuksen ja osaamisen tasoa, kaventaa oppimiseroja sekä lisätä koulutuksellista yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ja nostaa myös työllisyysastetta, tiedottaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Lukuisista kehittämistoimista huolimatta edelleen noin 16 prosenttia ikäluokasta jää ilman toisen asteen tutkintoa. Pelkän peruskoulun varassa ei enää elämässä ja työelämässä pärjää, toteaa opetusministeri Li Andersson tiedotteessa.

Hänen mukaansa on aika päivittää oppivelvollisuus 2020-luvun vaatimuksiin.

– Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä jokaiselle nuorelle taataan toisen asteen tutkinto, Andersson sanoo.

Uudistuksen myötä perusopetuksen järjestäjän on tehostettava 8. ja 9. -luokilla oppilaanohjausta niin, että painopisteenä ovat valmiudet jatko-opintoihin.

Oppilaan on hakeuduttava ennen peruskoulun viimeisen luokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuteen kuuluvaan koulutukseen.

Hakemista on jatkettava, kunnes koulutuspaikka järjestyy.

Jos joku jää ilman opiskelupaikkaa, perusopetuksen järjestäjän on ilmoitettava tästä oppilaan asuinkunnalle, joka ottaa kopin nuoresta.

Uudistettu nivelvaiheen koulutuskokonaisuus tulee mukaan vuonna 2022. Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen yhdistetään perusopetuksen lisäopetus, lukiokoulutukseen valmistava koulutus ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus.