Nyt iskettiin pöytään kovat kalatavoitteet – tiettyä pikkufisua halutaan suihin peräti viisinkertainen määrä

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää Kotimaisen kalan edistämisohjelman, jonka tavoitteena on, että vuonna 2027 suomalaiset syövät kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 kertaa viikossa, kerrotaan tiedotteessa. Kalansyönnin terveyshyötyjä ohjelmaa tukeakseen laskeneen THL:n tiedotteen mukaan kulutuksen kasvu tapahtuisi pääosin kotimaiseen kalaan perustuen.

Edistämisohjelman vaikutusten saavuttaminen edellyttäisi seuraavia konkreettisia muutoksia vuoteen 2027 mennessä:

Silakan kotimainen elintarvikekäyttö viisinkertaistuisi. Silakka- ja kilohailisaaliiden määrät ovat samaa suuruusluokkaa kuin broilerin tai naudanlihan tuotannot, mutta saaliista vain noin neljä prosenttia käytetään kotimaan elintarvikemarkkinoilla.

Muun kotimaisen luonnonkalan elintarvikekäyttö kaksinkertaistuisi. Erityisesti vajaasti hyödynnetyn kilohailin, kuoreen, särkikalojen, pienen ahvenen ja muikun käyttöä voidaan lisätä kestävästi.

Kalanviljelymäärä kolminkertaistuisi vesiympäristön hyvän tilan tavoitteet huomioiden. Kalan viennin arvo moninkertaistettaisiin erityisesti nostamalla silakka-, lohi- ja kirjolohituotteiden jalostusastetta ja lisäämällä niiden vientimääriä.

Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista

Silakat valtaavat Kauppatorin – 30 kalastajaa ympäri Suomea tuo parhaat saaliinsa myyntiin

– Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan käyttö. Valtaosa Suomessa kulutetusta kalasta tuodaan muualta, vaikka elämme vesistöjen äärellä. Voimme lisätä kestävästi kalastetun ja kasvatetun kalan määrää ja siitä tulevia yhteiskunnallisia hyötyjä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo ministeriönsä tiedotteessa.

Pääosa edistämisohjelman toimenpiteistä rahoitetaan Euroopan meri- ja kalatalousrahaston 2021–2027 kautta. Kotimaisen kalan edistämisohjelma on osa hallitusohjelman tavoitetta lisätä kotimaisen kalan tarjontaa ja osuutta kulutuksesta kestävästi.

Kalankäytön kasvu lisäisi työpaikkoja ja toimeentuloa, parantaisi ihmisten terveyttä vähentämällä tautitaakkaa ja pidentämällä elinikää ja pienentäisi ruokavalion ilmastovaikutuksia.

Helsinkiläiset ravintolat yllättävät asiakkaan –  sopiiko tämä rasvainen täyte pizzaan?

Yksi kalalaji jäi hännänhuipuksi ruokakalojen hygieniavertailussa – ykköspaikan nappasi kotikeittiöiden suosikkifisu

1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut