Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 15 000 villikissaa elää samalla alueella – eläinlääkärit avautuivat kissojen ongelmista: "Arvostuksen puutetta ja omistajien tietämättömyyttä"

Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja SEY Suomen Eläinsuojelu ry laativat vuoden 2019 alkupuolella eläinlääkäreille suunnatun kyselyn kissojen hyvinvoinnin ongelmakohdista.

Eläinlääkärit pitivät vakavimpina kissoja koskevina eläinsuojeluongelmina vapaasti lisääntyviä kissoja ja kissapopulaatioita, hylättyjä kissoja sekä vakavasti laiminlyötyjä kotikissoja.

Moni eläinlääkäri piti alueellaan olevien kissapopulaatioiden ja niissä elävien kissojen lukumäärän arvioimista mahdottomana. Alueesta riippuen arviot vaihtelivat ei yhdestäkään populaatiosta satojen kissojen populaatioihin ja enimmillään jopa 15 000 kissaan. Keskimäärin populaatioissa vaikuttaisi kyselyn perusteella olevan 10–60 kissaa.

Suomen Eläinsuojelu ry:n mukaan Suomessa hylätään joka vuosi vähintään 20 000 kissaa.

Kyselyn perusteella kissapopulaatioiden kehitys on kuitenkin jokseenkin positiivista. Hallitsemattoman lisääntymisen suitsimisessa vaikeimmaksi asiaksi eläinlääkärit kokivat tiedon saamisen ajoissa.

Ennaltaehkäisyssä eläinlääkärit pitivät olennaisimpana vapaasti ulkoilevien kissojen sterilisaation tai kastraation säätämistä pakolliseksi.

Kyselyssä selvitettiin myös eläinlääkäreiden toimintaa, joka osaltaan vaikuttaa kissojen hyvinvointiin. Valtaosa valvontaeläinlääkäreistä on kyselyn perusteella verkostoitunut alueellaan eläinsuojelualan vapaaehtoistoimijoiden ja poliisin kanssa.

Sosiaalitoimen kanssa on verkostoitunut hieman alle puolet toimijoista.

Valtaosa kyselyyn vastanneista praktikoista ei tee yhteistyötä eläinsuojeluyhdistysten tai muiden vastaavien tahojen kanssa kissojen leikkauttamiseksi.

Kissayksilöiden lukumäärällä mitattuna eläinlääkärit kohtaavat työssään eniten hammasongelmia, sisäkissojen virikkeettömyyttä ja siitä seuraavia hyvinvointiongelmia sekä sisäkissojen liikalihavuutta.

Lisäksi eläinlääkärit nostivat esiin arvostuksen puutteen ja omistajien tietämättömyyden haitalliset vaikutukset kissojen hyvinvointiin.

Tehokkaimpana keinona puuttua muihin kuin populaatioihin liittyviin eläinsuojeluongelmiin eläinlääkärit nimesivät tiedotuksen

lisäämistä kissan tarpeista ja hyvästä hoidosta.