Teatteriarvio: Fingerpori iskee nauruhermoon – "Ällistyttävän nopeat vaihdot roolista toiseen leimaavat koko esitystä"

Teatteriarvio: Pertti Jarlan sarjakuva Fingerpori on hauskuuttanut suomalaisia jo vuodesta 2007. Komediateatterin esitys näyttää, että se toimii myös näyttämöllä.

Vauhdikkaassa menossa Aku Sajakorpi kaupunginjohtajana, Saara Pohjoismäki, Tuukka Huttunen eli Heimo Vesa, Jere Riihinen ja Karoliina Blackburn - tässä Mikko Alatalona. Harri Hinkka

Katariina Fleming

Panu Raipia on ohjauksessaan todella saanut Fingerporiin vauhtia. Kun viisi näyttelijää esittää 71 roolia, voi vain kuvitella minkälainen sutina käy näyttämön takana. Ällistyttävän nopeat vaihdot roolista toiseen leimaavat koko esitystä. Niille, jotka katsovat mielellään Putousta, tämä on oikea herkkupala, uskomattomien hahmojen kavalkaadi. Elina Vätön suunnittelemat huikeat, värikkäät asut sekä Johanna Paakkasen maskeerausten ja kampausten suunnittelu viimeistelevät hahmot.

Pertti Jarlan omaleimainen sarjakuva Fingerpori perustuu nerokkaaseen kielellä leikittelyyn. Usein mukana on kaksimielisyyksiäkin, joskus kuvat aukeavat vasta miettimisen jälkeen. Mutta miten saada kahden- kolmen kuvan stripeistä kirjoitettua koko illan näytelmä? Petja Lähteen käsikirjoitus toimii kuitenkin yllättävän hyvin. Hän on kehitellyt oheen pienen juonen: Fingerpori ollaan liittämässä Tampereeseen. Kaupunginjohtaja pyytää Heimo Vesan tekemään Fingerporin asukkaista dokumentin, joka estäisi liitoksen. Ensimmäisessä otoksessa värikkäät asukkaat ovat jäykkiä, toinen on liian raju. Heimo jättää jo kotikontunsa, mutta lopussa kiitos seisoo.

Esityksen lomaan istutetaan pieniä, osin tuttujakin strippejä. Jarlan kielikuvat sallivat monenlaiset väärinkäsitykset.

Näyttelijäryhmä on Fingerporin parissa kovilla, mutta hauskaa heillä näyttää olevan. Kun viisi näyttelijää vetää 71 roolia, monet useaan kertaan, ei voi kuin ihailla ammattitaitoa.

Tuukka Huttusen Heimo Vesa on esityksen koossa pitävä voima ja rauhoittava tekijä. Kaljupäinen, kuin vauvan alushaalariin puettu mies hurmaa koko olemuksellaan. Mausteena kuullaan Huttusen taitavaa imitointia ja lavalla ovat äkkiä niin Spede, Jörn Donner kuin Jouko Turkkakin. Sauli Niinistöstä hän pääsee tekemään osuvan roolin porealtaassa.

Karoliina Blackburn on ilmetty Rivo-Riitta ja tekee 13 muuta roolia Mikko Alatalosta Hitleriin.

Aku Sajakorven kaupunginjohtaja Homelius on oivallisesti tulkittu hahmo, kuten Sami Hintsanen ja 15 muuta. Jere Riihinen urakoi taidokkaasti 21 hahmoa Jeesuksesta Teräsmieheen. Saara Pohjoismäelläkin riittää vauhtia 17 roolin esittämisessä Krapula-Päivistä Jenni Haukioon.

Janne Pärnäsen äänisuunnittelusta löytyy mukavia musiikillisia yllätyksiä ja Eero Auvinen on valosuunnittelijana jälleen erinomainen.

Komediateatteri

Fingerpori

Käsikirjoitus Petja Lähde

Ohjaus ja visualisointi Panu Raipia

Pukusuunnittelu Elina Vättö

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Paakkanen

Valosuunnittelu Eero Auvinen

Äänisuunnittelu Janne Pärnänen

Rooleissa Tuukka Huttunen, Karoliina Blackburn, Saara Pohjoismäki, Jere Riihinen, Aku Sajakorpi

Ensi-ilta 10. lokakuuta Komediateatterin Päänäyttämöllä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut