Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-seudun "koronanyrkki" ehdottaa maskipakkoa yli 20 hengen tilaisuuksiin

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän mielestä jo lokakuussa olisi perusteltua antaa uusi velvoittava määräys kasvomaskipakosta yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa. Ryhmä ehdottaa määräystä, joka koskisi sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia: niissä edellytettäisiin, että kaikki käyttävät maskia (sekä asiakaspalveluhenkilökunta että yleisö) koko ajan, ja vain puolet tapahtumatilan paikkamäärästä on käytössä.

Tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät vastaavat terveysturvallisuuden toteutumisesta. Ryhmä katsoo, että asiassa tarvitaan yhden kunnan suositusta vahvempi velvoittava määräys koko pääkaupunkiseudulle marraskuun loppuun. Virallisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Ryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä nyt kaikilla työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan (kokoukset, taukotilat, yhteiset tilat) ja kun turvavälejä, vuorotteluja tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan. Kasvomaskisuositus ei koske heitä, joilla on siihen jokin erityinen, esimerkiksi terveydellinen syy. Ryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia päiväkotiin vietäessä tai haettaessa.

– Tanskassa rajoitusten tiukentaminen näyttää toimineen, siellä koronaepidemia on laantunut, se on saatu tasaantumaan, sanoi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Husissa on nyt hoidossa 12 koronapotilasta, joista neljä tehohoidossa. Kasvua potilaiden määrässä ei ole tapahtunut viime viikkoon verrattuna.

– Koronapositiivisten osuus testatuista on pysynyt vakaana viime päivinä, 1,8 prosentilla testatuista on todettu tartunta, Tuominen jatkoi.

Monessa Euroopan maassa on Tuomisen mukaan Suomea paljon huonompi tilanne, tautiin sairastuvuus voi olla kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Lähimaista esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa sairastuvuus on kaksinkertaisella tasolla Suomeen verrattuna.

Pk-seudun ravintolat tehotarkkailuun heti – määräaikainen sulkeminen uhkaa koronaturvattomia ravintoloita

Koronakoordinaatioryhmä ei kannata tässä vaiheessa laajamittaista etäopetukseen siirtymistä tai vapaa-ajan palvelujen laajamittaista sulkemista, vaan entistä velvoittavampaa kasvomaskien käyttöä, turvaväli- ja hygieniaohjeiden noudattamista ja tiukempaa valvontaa epidemian leviämisen hillitsemiseksi.

– Olemassa olevat käytännöt perusopetuksen poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä tarpeen mukaan paikallisesti ovat osoittautuneet toimiviksi. Laaja etäopetukseen siirtyminen nähdään viimesijaisena keinona epidemian hillitsemisessä, sanotaan tiedotteessa.

Ryhmän uudet päätökset ja linjaukset perustuvat epidemiologiseen tilannekuvaan ja huomioon siitä, että epidemia leviää tällä hetkellä erityisesti harrastustoiminnassa ja työpaikoilla.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan aina julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa (kuten kaupoissa ja kauppakeskuksissa) ja tapahtumissa kaikille yli 15-vuotiaille. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan yli 50 henkilön tilaisuuksia voi lokakuussa järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n ohjeita noudattaen.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti erityisen varovaisuuden ja pidättyväisyyden noudattamista yksityistilaisuuksien järjestämisessä ja ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestettäisi ollenkaan.

Syyslomasta varoitellaan nyt – koronariski kasvaa, kun väki reissaa

Kaupat eivät voi pakottaa asiakkaille maskeja – "Lainsäädäntö ei salli"

Jethro Rostedt yökerhonsa sulkemisesta IL:lle: "Ei yökerhoa pysty näin pyörittämään, tulee muuten konkurssi"

"Ei ole epäselvää, olisiko yökerhoista lähtenyt liikkeelle koronatartuntaryppäitä" – Uudellemaalle ja neljään muuhun maakuntaan tavallista tiukemmat aukiolosäännöt ravintoloille

Yle: Isot kaupparyhmät eivät vielä ole valmiita maskipakkoon pk-seudulla