Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyly suomii sotea: Miten raha riittää, jos veroprosentiksi jää 7? – "Lopputulos vaatii vielä korjauksia"

Tänään esitelty sote-ratkaisu on aikaisempia malleja parempi, muttei valmis, kommentoi Tampereen pormeestari Lauri Lyly (sd.) Tampereen kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

– Ainakin osa lausuntojen viesteistä on voitu huomioida valmistelutyössä, vaikka aikataulu oli kireä. Vielä jäänee huomioitavaa ja korjattavaa. Lopputulos vaatii vielä korjauksia, joita on vielä yritettävä käsittelyn eri vaiheissa nostaa esiin, sanoo pormestari Lyly tiedotteessa.

– Ratkaisussa on huolestuttavinta se, että tämä katkaisee muun muassa kuntien sosiaalipalvelujen, koulutuksen ja työllisyydenhoidon yhteyden. Kuntien elinvoiman luominen ja investointikyky heikkenevät, koska veroprosentista leikataan pois kaksikolmasosaa. Lisäksi kuntien järjestämä julkinen tuotanto jaetaan kahtia: heikompiosaisten ja sairaiden hoitamiseen sekä elinvoima ja osaamiskysymyksiin. Tällä jaolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kumpaan halutaan laittaa resursseja jatkossa ja kummassa halutaan olla päättämässä.

Lyly arvioi, että Pirkanmaan tasolla tämä johtaa keskittyneisiin palveluihin ja ratkaisu vie myös lähipalveluista päättämisen kauemmas kansalaisista. Valtion rooli vahvistuu sotessa.

Uudistuksen on määrä astua voimaan vuonna 2023.

– Aikataulu on todella kireä. Vuosi 2023 tulee todella nopeasti vastaan. En vieläkään ole tullut vakuuttuneeksi siitä, että vastaako tämä valmistelussa oleva malli alkuperäiseen tavoitteeseen taata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut kaikille suomalaisille kotipaikasta riippumatta. Hallinnollinen ratkaisu yksistään ei riitä parantamaan palveluiden laatua.

Ennakkotietojen mukaan Pirkanmaalla joidenkin kuntien osalta eurorajojen muutokset vaikuttavat ja ulkoistuksiin tulee neuvotteluja. Tampereen talouteen uudistus tuo ison muutoksen.

– Jos Tampereen 20,25 kuntaveroprosentista yli 13,26 prosenttiyksikköä siirretään hyvinvointialueelle, jää jäljelle noin 7 prosentin kuntavero. Tällä rahalla on huolehdittava muun muassa elinvoimasta, turvallisesta ja riittävästä päivähoidosta, perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta, liikuntapalveluista, kirjastoista, museoista, kaduista, pyöräteistä ja paljon muusta. Miten raha riittää? Esimerkiksi päiväkoti- ja koulukiinteistöjä remontoidaan sisäilmaongelmien takia Tampereella aika monta, pohtii pormestari Lyly.