Uutuuskirja: Rauno Korven Tappara-potkut syksyllä 1991 sinetöivät myös Kalevi Nummisen kohtalon – "Epäreilun hyökkäyksen kohteeksi Kallu silloin joutui"

– Ehkä olin oman tieni kulkija, mutta silti porukan mies.

Näin kuvailee entinen jääkiekkopuolustaja ja -valmentaja Kalevi Numminen omaa uraansa elämäkertakirjassaan Leijonakuningas – Kalevi Nummisen tarina (Docendo).

Viestinnän monitoimimies Ari Mennanderin kirjoittamaa kirjaa lukiessa herää keskeisesti yksi ajatus: miksi viimeiseen asti hillittynä herrasmiehenä yleisesti pidetyn Nummisen persoona on hiertänyt niin monessa vaiheessa miehen uraa?

Monitoimimies Juhani Tamminen esittää asiasta kirjassa yhden näkemyksen.

– Kehitystä tapahtuu, kun kilpailijat haluavat kampittaa edelläkävijän. Kallu oli se, joka tämän aloitti.

Aikansa pelaajaikoni Veli-Pekka Ketola lisää, että Numminen ei valmennustyössään huutanut. Kunnioitus rakennettiin muilla konsteilla.

– Auktoriteetti oli niin kova.

Joskus Numminen toki menetti malttinsakin. Silloin lähiympäristölle ei jäänyt millään lailla epäselväksi, onko asianosainen todella suuttunut vaiko vaan esittää suuttunutta.

Tällainen episodi koettiin esimerkiksi tilanteessa, kun poika Teppo toimitettiin kotiin umpihumalassa tämän aloiteltua pelaajauraansa Tapparassa. Terveitä elämäntapoja omassa elämässään vaalinut valmentaja suuttui railakkaasta tulokaskasteesta.

– Kallulla paloi hihat. Hänen huumorinsa oli riittänyt uran aikana varmaan kymmeniin rookie-kasteisiin, mutta kun kohteena oli oma poika, se olikin Kallulle kova paikka, kommentoi vaimo-Pirkko tilannetta kirjassa.

Mennander vertaa Nummista entisajan sotapäällikköön: mies teki itse saman, mitä vaati muilta.

Sotapäällikön kilpeen tuli kolahduksia kaudella 1991–1992, jolloin Tappara kynti liigan hännillä ja tilanne ajautui siihen pisteeseen, että mestarivalmentaja Rauno Korpi sai lähteä jo marraskuussa. Tilalle otettiin toinen takavuosien mestarivalmentaja, silloinen toimitusjohtaja Numminen, ja tämä aiheutti vanhan mestari-oppipoika –parivaljakon välirikon.

Välirikolla oli lopulta hyvin dramaattisiakin seurauksia, joita ei välttämättä ole saatu tähän päiväänkään mennessä lopullisesti saatu pöyhittyä kuntoon.

Liiga-Tapparan tuolloinen puheenjohtaja Ilkka Pehkonen teki lopullisen ratkaisun Korven erottamisasiassa. Hän kertoo asiasta julkisesti kirjassa ensimmäistä kertaa.

Korpi puolestaan teki asiasta jo tuoreeltaan julkisen lehtihaastatteluissa. Korven mukaan häntä oli puukotettu selkään. Asian tuominen julkisuuteen ei ollut Pehkosen mieleen, sillä hänen mukaansa päätöksen osalta oli sovittu, että asianosaiset eivät lähde asialla retostelemaan sen enempää.

Pehkosen mukaan potkut tulivat siksi, että työsuhteessa sovituille asioille ei löytynyt vastinetta.

– Pelaajat viestittivät, että Ranella oli jonkinasteinen burnout eikä hänen käyttäytymisensä ollut normaalia, Numminen puolestaan kuvailee kirjassa tilannetta syksyllä 1991.

– On erittäin tärkeää, että asia käsitellään nyt rehellisesti, sillä niin epäreilun hyökkäyksen kohteeksi Kallu silloin joutui. Oli erittäin luonnollista pyytää apuun parasta asettamme, Pehkonen kertoo kirjassa.

Kirjan näkemyksen mukaan Korven lähtöpassit sinetöivät välillisesti myös Nummisen kohtalon Tappara-organisaatiossa. Toukokuussa 1993 Numminen siirtyi – tai siirrettiin Korpi-kohun jälkimainingeissa – lopullisesti sivummalle, kun Mikko Leinonen nimitettiin seuran toimitusjohtajaksi.

Kiirastorstaina 1993 Nummisen pöydällä oli lappu, jossa kerrottiin lyhytsanaisesti irtisanomisesta.

– Se oli siinä, neljänkymmenenyhden vuoden taipaleeni tapparalaisena.

Leinonen harmittelee kirjassa Nummisen kohtaloa.

– Kallun työssä ei ollut moitteen sijaa ainakaan Tapparan vinkkelistä katsottuna, Leinonen huomauttaa.

Jääkiekko

Kalevi Numminen

Vuonna 1940 syntynyt tamperelainen jääkiekkovalmentaja ja -puolustaja.

Vaikutti Tapparassa myös toimitusjohtajana vuosina 1986–1993.

Elämäkerta Leijonakuningas – Kalevi Nummisen tarina julkaistiin 7. lokakuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut