Kysely selvitti: Tamperelaisopiskelija jäi koronan keskellä yksin – "Ihmiset ovat kokeneet yksinäisyyden raskaaksi"

Koulutus: – Moni kaipaa myös läsnäolona toteutettua opetusta, joka rytmittäisi heidän arkeaan ja opiskeluja, sanoo Tamkon puheenjohtaja Emmi Lainpelto.

Opiskelijabileiden peruuntuminen on aiheuttanut opiskelijoille ikäviäkin seurauksia. Yksinäisyys on kärjistynyt, ja opinnoissa eteneminen etänä on tuonut haasteita.. Jaana Kautto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronavuosi on jättänyt jälkensä myös tamperelaisiin opiskelijoihin. Tampereen ylioppilaskunta TREY:n puheenjohtaja Annika Nevanpää sanoo, että järjestön opiskelijoille teettämän koronakyselyn vastaukset ovat synkeätä luettavaa.

– On sellaisiakin vastauksia, että ihmiset ovat itkeneet kotonaan koska ovat tunteneet olonsa niin yksinäisiksi. Ihmisiä harmittaa, kun ei ole mahdollista ryhmäytyä, Nevanpää kuvailee asiaa.

Koronavuosi on tarkoittanut sitä, että opiskelijabileet ja muut yhteiset riennot ovat jääneet minimiin. Yli 50 ihmisen kokoontumisten kielto on tehnyt asioista haastavia.

Yksittäisen tapahtuman järjestämisessä on vaadittu ponnisteluja.

– Sitä varten haimme hyväksynnän Avin hallintoylilääkäriltä, jolle teimme tartuntatautien torjuntasuunnitelman, sekä hyväksynnän poliisilta, pelastuslaitokselta ja koululta. Muutimme myös tapahtuman luonnetta, jotta pystyimme välttämään isot kokoontumiset. Kyseessä oli silloin ulkotapahtuma, jolla ei ollut jatkoja. Tietoomme ei tullut yhtään koronavirustartuntaa tapahtuman takia, kertoo Tampereen Insinööriopiskelijoiden puheenjohtaja Juho Ahvenniemi.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön Tamkon puheenjohtajan Emmi Lainpellon viesti on samanlainen.

– Olemme peruneet kaikki suuret opiskelijatapahtumat, joissa esimerkiksi turvavälien noudattaminen ei olisi ollut mahdollista. Näihin tapahtumiin kuuluvat Alkumetri sekä Tursajaiset, jotka molemmat ovat olleet tärkeitä tapahtumia etenkin uusille opiskelijoille.

Lainpellon mukaan koronavuoden yksinäisyys on vaikeuttanut myös opintoja.

– Moni opiskelija kaipaa läsnäolona toteutettua opetusta, joka rytmittäisi heidän arkea ja opiskelujaan, Lainpelto sanoo.

Ilman koronaa tällä viikolla Tampereella olisi järjestetty perinteinen Hämeenkadun Appro, Suomen suurin opiskelijatapahtuma. Viime vuonna tapahtuma keräsi katukuvaan 11 000 osallistujaa, ja on selvää että sen vaikutukset myös järjestävän tahon eli Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijajärjestön Boomin talouteen ovat olleet merkittävät.

Suurtapahtuman järjestelyjä oli tehty useampi kuukausi, kunnes korona pisti kaiken seis.

– Keväällä jo alkoi näyttää selvältä, että joudumme perumaan ja kesällä asia oli virallinen. En lähde arvioimaan, millainen taloudellinen vaikutus peruuntumisella oli, sanoo tapahtuman projektipäällikkö Joel Wargelin.

Wargelinin mukaan Boomin tulevaisuus järjestönä on kuitenkin turvattu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut