”Kyllä tästä vielä koulu tulee” – Näin arvoalueen 16h+3k+9wc+s uusrenessanssityylinen kaupunkipalatsi muuttuu oppilaitokseksi

Rakennus: 16h+3k+9wc+s kaupunkipalatsi muuttuu 80–100 hengen oppilaitokseksi, 29jossa koulutetaan muun muassa tulevaisuuden it-tukihenkilöitä.

Kaupaunkipalatsi taipuu oppilaitokseksi, uskovat Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti, ohjelmistokehittäjiksi opiskelevat Risto Tanninen ja Jannika Nåhls, tieto- ja viestintätekniikan opettaja Arto Ojala ja Saskyn Tampereen toimipisteiden rehtori Nina Ollila. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

– Valoisa eteisaula näyttää siltä, että tämä on hyvin käyttökelpoinen, pohtii Saskyn Tampereen palvelualan ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa opiskeleva Risto Tanninen.

– Tämä vaikuttaa oikein viihtyisältä, lisää myös toisella vuosikurssilla ohjelmistokehittäjäksi opiskeleva Jannika Nåhls.

Kaksikko on juuri astunut ensimmäistä kertaa Haapasen huvilan aulaan.

Apteekkari Severi Haapasen vuonna 1929 perheelleen kodiksi rakennuttama uusrenessanssityylinen kaupunkipalatsi muuttuu oppilaitokseksi 80–100 opiskelijalle ja toimistotilaksi noin 15 työntekijälle.

– Opiskelijat ovat tiiviisti mukana remontin suunnittelussa ja toteutuksessa, kertoo 13 kunnan muodostaman koulutuskuntayhtymä Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Sasky osti Tampereen kaupungilta muun muassa sairaanhoitajien asuntolana ja nykytaiteen museona palvelleen rakennuksen 1,4 miljoonalla eurolla. Noin 900-neliöistä korkeintaan tyydyttävässä kunnossa olevaa 16h+3k+9wc+s-kaupunkipalatsia kaupiteltiin suoraan ja välittäjien listoilla useita vuosia.

Remontin suunnittelu ja rakennustyöt kilpailutetaan loppuvuoden aikana. Remonttiin on varattu 1,2 miljoonaa euroa. Uuden konesaumatusta pellistä tehdyn katon tekeminen vie tästä lähes kolmanneksen. Toinen iso kustannuserä on hissi, jolle on haettu paikkaa yhdessä Museoviraston kanssa. Rakennuksen julkisivu on suojeltu asemakaavassa.

Pääosa oppilaitostiloista tulee toiseen kerrokseen. Tieto- ja viestintätekniikan opettaja Arto Ojala hahmottaa nopeasti, miten kaupunkipalatsin salit kannattaa jakaa neljäksi luokkatilaksi.

– Me puhumme oppimisympäristöistä, tarkentaa Saskyn Tampereen toimipisteiden rehtori Nina Ollila toimittajalle.

Ollila vakuuttaa, että tilasta saa tarkoitukseen sopivan. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa opiskelevat valmistuvat ohjelmistokehittäjiksi ja it-tukihenkilöiksi.

Ylimpään kerrokseen tulee toimisto- ja kokoustilaa Saskyn hallinnon ja tytäryhtiö Aiko Academyn tarpeisiin. Saskyn kiinteistöpäällikkö saa tornin, josta näköalaa riittää Näsijärven yli Teiskoon saakka.

Vessoja ei Haapasen palatsissa voi ohittaa. Yhdeksällä vesiklosetilla varustettu yhden perheen asunto herätti pihan perällä olevaan korttelipuuseehen tottuneen 1930-luvun tehdaskaupungin asujaimistossa niin paljon huomiota, että huvilaa kutsuttiin Klosettipalatsiksi tai peräti Paskalinnaksi.

Lahden mukaan vessat on tarkastuksessa todettu käyttökuntoisiksi.

– Nykyisiä vessoja remontoidaan, jos se on tarpeen. Oppilaitoskäyttöä varten niitä rakennetaan neljä lisää.

Opetukseen Haapasen huvila on tarkoitus ottaa elokuussa 2021. Kolmannen kerroksen toimistoihin on tulossa väkeä jo tämän vuoden marraskuussa. Pihassa oleva puutarha on tarkoitus saattaa entiseen asuun lähivuosina.

– Kaupunkipalatsi oppilaitoksena lisää varmasti myös koulutuksen vetovoimaa, uskoo Lahti.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut