Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisravintola otti käyttöön pantilliset lounasrasiat – yrittäjä toivoo muiden ottavan mallia: "Olisi kiva, jos oltaisiin tässä yksi monista"

Ravintola: Pantillisten take away -astioiden ajatuksena on vähentää roskia.

Tamperelaisravintola Bistro Viila on ottanut käyttöönsä pantilliset lounasrasiat. Yrittäjä Jukka-Pekka Annala kertoo, että taustalla on kaksi perustetta.

– Ennen koronaa meillä on ollut hyvin vilkas lounas. Meiltä on kysytty, koska lounas taas alkaa. Kun koronatilanteesta ei tiedä, niin ajattelimme, että voisi olla turvallisempaa, että ravintolassa saa lounasta, mutta sitä saa myös mukaan, Annala sanoo.

Normaalisti mukaan otettava ruoka on kahviloissa ja ravintoloissa pakattu kertakäyttöastioihin. Kun Annala luki pantillisista muovirasioista, hän innostui asiasta.

– Kun Suomen pullopanttijärjestelmäkin on maailman mittakaavassa aika ainutlaatuinen, voitaisiin olla tässäkin edelläkävijöitä, Annala perustelee.

Viilassa aloitettiin lounas koronatauon jälkeen lokakuun alussa. Annala kertoo, että asiakkaat ovat pitäneet pantillisten rasioiden ajatuksesta.

– Heti kun avattiin, niin ensimmäinen asiakas oli sellainen, että halusi ruoan mukaan. On tämä meillekin opettelua. Astioita pitää olla riittävästi, että ihmiset voivat tuoda likaisen ja saada puhtaan mukaan.

Voitaisiin olla tässäkin edelläkävijöitä.

Jukka-Pekka Annala

Annala sanoo, että panttirasioiden käytön odotuksissa mukana täytyy olla myös realismia.

– Jos vaikka puolet lounaskävijöistä ottaisi ruoan mukaan, olisi hyvä. Ravintolassa on ollut hyvin tilaa, mutta jos rupeaa lounas kovasti kiinnostamaan, niin ei tulisi sitä ongelmaa, että on liikaa ihmisiä kerralla sisällä.

Lounasrasian pantti on 2,5 euroa per astia.

– Jos tykkäät pitää sen kotona, niin sehän on ihan hyvä astia, Annala toteaa.

Ajatuksena on, ettei rasiaa ole pakko joka kerta olla mukana. Jos rasioita on päässyt kertymään, ne voi tuoda kerralla ja saada kaikkien pantit takaisin.

Annala toivoo, että panttirasiat lähtisivät leviämään muuallekin.

– Joissain asioissa on kiva olla ensimmäinen, mutta olisi kiva, jos oltaisiin tässä yksi monista.

Pantillisten take away -astioiden takana on CirclePack-niminen hanke. Projektipäällikkö Johanna Kohvakka kertoo, että ajatus lähti 2,5 vuotta sitten Hyvä paha muovi -blogikirjoituksesta. Siinä Kohvakka ja Liisa Lehtinen esittivät yhtenä ratkaisuna roskaamisongemaan panttijärjestelmän laajentamista.

– Muovi on monessa mielessä hyvä materiaali. Se on kestävä ja ekologinen ja suojaa hävikiltä.

Blogikirjoitus sai suuren suosion. Viime vuonna kaksikolta ilmestyikin aiheesta kirja Hyvä paha muovi.

– Sitten kun jotain esittää teorian, niin pitää myös tehdä käytännössä, Kohvakka toteaa.

Kohvakka kertoo, että yritys sai viime vuonna ympäristöministeriöltä tukea pilottiin, jossa testattiin pantillisia take away -rasioita. Pilotti osoittautui toimivaksi ja tänä vuonna toimintaa on laajennettu. Ennen Tamperetta CirclePackin rasioita on ollut käytössä Helsingissä, Espoossa ja Turussa yhteensä noin 20 paikassa.

– Lisäksi olimme sopineet muutamia paikkoja ennen koronaa, jotka tulevat panttijärjestelmän piiriin nyt syksyn aikana, Kohvakka kertoo.

Kohvakan mukaan moni kahvila ja ravintola on pohtinut pantillisia astioita jo ennestään, mutta yksin sitä on vaikea lähteä toteuttamaan. Kohderyhmänä ovat erityisesti ne, jotka hakevat lounaan joka päivä samasta paikasta.

– Olin itse tekemässä haastatteluja hankkeen alkutaipaleella ja esimerkiksi eräs asiakas oli kysynyt, että voiko hän pestä tämän kertakäyttöastian, kun harmittaa heittää roskiin joka kerta. Se ei ole mahdollista, koska se ei täytä hygieniavaatimuksia.