Politiikan asiantuntija: Demarit kuskin paikalla, pienillä puolueilla elinkamppailu – Mitä tekee Lauri Lyly?

Näkökulma: Demareita on Tampereella nyt vaikea voittaa. Häviäjät löytyvät pienistä valtuustoryhmistä, povaa politiikan asiantuntija.

Pertti Timosen mukaan korona vaikuttaa vaaleihin monella tapaa. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kuntavaaleihin on aikaa reilut puoli vuotta. Pertti, kerro meille, kuinka vaaleissa Tampereella käy?

– Demarit on nyt vahvasti paalupaikalla. Kun tuoreimpiin valtakunnallisiin gallupeihin peilaa, demareille voi povata jopa kolmea lisäpaikkaa Tampereella. Se edellyttää kuitenkin sitä, että hajaannus saadaan kurottua umpeen.

Mistä nuo kolme paikkaa ovat pois?

– Se on hankalampi osoittaa. Kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus tuntuu tasaiselta. Keskusta on vaarassa menettää yhden paikan, mutta muuten menettäjiä voi löytyä pienistä ryhmistä. Mikä on TaPu:n, VaTa:n ja sinisten tulevaisuus? Toisaalta TaPu:n jääminen pois vaaleista hyödyttäisi todennäköisesti myös perussuomalaisia.

Eli persutkin voi nostaa Tampereella potentiaaliseksi kasvajaksi?

– Iso mutta on korona. Jos ihmiset eivät uskalla lähteä äänestämään ja äänestysprosentti jää alas, se ei suosi perussuomalaisia. Myös iäkkään kannattajakunnan demarit voivat kärsiä, jos äänestämään lähteminen koetaan terveydelliseksi riskiksi. Kokoomus on matalalla äänestysprosentilla selvin hyötyjä.

Jos koronaa ajattelee vaalien puheenaiheena, ketä se suosii?

– Tähän mennessä se on suosinut nimenomaan hallituspuolueita. Mutta suosiiko pitemmän päälle? Televisio syö poliitikkoa nopeasti. Toisaalta kokoomuksen taloutta ja elinkeinoelämää myötäilevä oppositiopolitiikka ei ole ainakaan vielä purrut. Pääministerin henkilökohtainen suosio on kokoomukselle kipeä paikka.

Pormestari Lauri Lyly on kritisoinut julkisuudessa todella kovasanaisesti puolue- ja valtuustotoverinsa Sanna Marin hallituksen soteratkaisua. Onko demarien yhtenäisyyden kannalta vaarana se, että muutkin kuin asiat riitelevät?

– En usko tuohon. Pääministeri ajaa hallitusohjelmaa, eikä muuta voi. Olisi edelleenkin mielenkiintoista tietää, kuka soten maakuntamallia edes kannattaa. Todennäköisesti aidosti vain osa keskustastakin. En ihmettele, vaikka sote kaatuisi tälläkin eduskuntakaudella.

Ennustit reilut neljä vuotta sitten Tamperelaisessa Lylyn nousun pormestaripelin yllätyskortiksi. Kerro siis nyt, hakeeko hän jatkokaudelle?

– Lylyllä on kolme vaihtoehtoa. Lähteä ehdolle kuntavaaleihin ja pyrkiä pormestariksi; lähteä ehdolle kuntavaaleihin, mutta ei pormestariksi ja pyrkiä seuraavissa vaaleissa eduskuntaan tai jäädä eläkkeelle. Pitkän yhteiskunnallisen päivätyön jälkeen se olisi jo ansaittua.

Lyly on ollut selvästi vahvassa vireessä muun muassa kulttuuripääkaupunkihankkeen puhemiehenä ja sote-ratkaisun ryöpyttäjänä. Kertooko tämä jo siitä, että toinen kausi on kiikarissa?

– En spekuloi vielä. Luulen, että päätös on hänelle henkilökohtaisestikin vaikea.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut