Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasala sai 100 000 euroa Kirkkojärven kunnostukseen – "Poistettujen kalojen myötä järvestä poistuu myös ravinteita"

Kangasalan kaupunki on saanut ympäristöministeriöltä erityisavustuksen Kirkkojärven kunnostukseen. Kunta-Helmi-erityisavustuksen suuruus on 108 000 euroa vuosille 2021–2022.

Rahalla korjataan Kirkkojärven kalastorakennetta. Rehevöityneen järven kalakanta on särkivaltainen. Särkiä poistetaan hoitokalastamalla.

– Poistettujen kalojen myötä järvestä poistuu myös ravinteita, mikä auttaa parantamaan järven ekologista tilaa, Kirkkojärvi Kangasalan helmeksi -hankkeen vetäjä, ympäristösuunnittelija Katri Tolonen kertoo tiedotteessa.

Hankkeen tavoitteena on lisäksi selvittää massakasvustoja aiheuttavan uposkasvillisuuden, erityisesti vesiruton, levinneisyyttä sekä biomassan määrää Kirkkojärvessä. Kerätyn tiedon pohjalta tehdään arvio kasvillisuuden poistamisen vaikutuksista Kirkkojärven suojelun perusteena oleviin luontoarvoihin.

– Mikäli perusteet uposkasvillisuuden ja erityisesti vesiruton poistamiselle ilman luontoarvojen vaarantamista ovat olemassa, myös kasvillisuuden poistoa kokeillaan hankkeen puitteissa, Tolonen kertoo tiedotteessa.

– Koska vesirutto sitoo itseensä runsaasti ravinteita, erityisesti fosforia, myös sitä poistamalla voidaan edistää järven ekologisen tilan paranemista. Poiston oikeanlaisella kohdentamisella ehkäistään myös rannan kosteikkojen umpeenkasvua ja vapautetaan elintilaa järven alkuperäisille lajeille.

Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-elinympäristöohjelman tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta. Se on keskeinen keino pysäyttää luonnon köyhtyminen. Helmi-ohjelmassa tartutaan suoraan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.