USU: Itsehoitolääkkeiden myynti ei ole vapautumassa, vahvistaa ministeri Pekonen

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista ruokakauppoihin ja nykyisen apteekkijärjestelmän purkamista on esitetty, koska lääkekulut ovat Suomessa kasvaneet jyrkästi. Arkisto / Tuuli Vähämäki

Lääkkeet pysyvät pois kaupoista, kertoo Uutissuomalainen. Asian vahvistaa Uutissuomalaiselle sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista ruokakauppoihin ja nykyisen apteekkijärjestelmän purkamista on esitetty, koska lääkekulut ovat Suomessa kasvaneet jyrkästi. Kelan mukaan lääkekorvaukset ylittivät jo 1,5 miljardia euroa 2019. Suurin osa lääkekulujen kasvusta tulee uusista kalliista lääkkeistä, joiden hintoihin apteekit eivät vaikuta.

Meneillään on kuitenkin selvitystöitä, joissa tarkastellaan muun muassa lääkkeiden kustannustehokkuutta, saatavuutta ja turvallisuutta. Pekosen mukaan lääkkeiden vähittäisjakelun kehittämistyössä otetaan huomioon, että turvallisen lääkehoidon varmistaminen edellyttää vahvaa sääntelyä apteekkitoimintaan ja lääkemyyntiin.

– Itsehoitolääkkeitä tarkastellaan osana apteekkitoimintaa.

Akuutein lääkejakelua koskeva uudistus on joulukuussa eduskuntaan tuleva lääkelain muutosehdotus, jonka on määrä muun muassa sujuvoittaa uusien apteekkien perustamista.

Ehdotus ei ole vielä julkinen. Uutissuomalaisen tietojen mukaan sillä kuitenkin puututaan apteekkarien mahdollisuuksiin valittaa päätöksistä, joilla Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrää apteekkien perustamisesta. Laki siis jouduttaisi uusien apteekkien perustamista ja lisäisi alan kilpailua ainakin jonkin verran.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut