316 askelman matka huipulle – Kangasalan Sorolan montun kuntoportaista tuli hitti jo ennen avaamista

Naapurit: Kangasalan kuntoportaat vetivät ulkoilijoita jo ennen avaamista.

Kangasalan kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen kertoo, että syksyn aikana kaiteeseen on tulossa vielä led-valonauha. Riina Haapala

Riina Haapala

Sorolan monttuun Kangasalle on valmistunut uudet kuntoportaat. Kangasalan kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen kertoo, että epävirallisen tiedon mukaan ne ovat maakunnan pisimmät. 316 askelman portaat ovat 117,4 metriä pitkät ja korkeusero montun pohjalta huipulle on noin 47 metriä.

– Kaksi sataa askelta menee kuulemma kepoisesti. Sitten alkaa jyrkkä nousu, Järvinen naurahtaa.

Sorolan monttu on vanha soramonttu, joka on ollut pitkään vuokrattuna yksityiselle henkilölle. Kun vuokrasopimus raukesi, kaupunki pääsi suunnittelemaan aluetta. Uuden virkistysalueen suunnittelu alkoi pari vuotta sitten.

– Liikuntareitit ovat menneet täällä iät ja ajat, Järvinen sanoo.

Nyt reittejä kuitenkin parannetaan ja alueelle tuodaan uusia toiminnallisuuksia. Näyttävät kuntoportaat ovat olennainen elementti. Järvinen kertoo, että ne on tehty maaston ehdoilla, sillä alueella on luontoarvoja.

– Miesvoimin on viety puutavara tuonne, Järvinen kertoo kuntoportaisiin viitaten.

Kymmeniä ihmisiä menee yhtä aikaa etenkin viikonloppuisin.

Kuntoportaiden ala- ja yläpäässä on valaisinpylväät, mutta portaiden kaiteeseen on tulossa vielä led-valonauha.

Portaiden lisäksi tänä vuonna sähköistetty alue ja tehty valaistusta. Järvisen mukaan sekään ei ole mennyt aivan niin kuin on suunniteltu.

– Täällä on kiveä ja kalliota ja valaistuksen kaapelointi oli tosi haastavaa. Esimerkiksi valaisimien sijoittaminen ei ole onnistunut aina ihan sinne, minne ne on kuvissa piirretty, Järvinen kertoo.

Ensi vuonna alueelle tehdään tulistelupaikka ja kotalaavu, ulkokuntoilualue sekä beach volley -kenttä. Alueelle istutetaan myös kasveja. Lisäksi ensi vuoden suunnitelmissa on parkkipaikan laajentaminen 20 auton paikaksi. Nykyinen parkkipaikka on etenkin viikonloppuisin aivan täynnä.

– Portaat ovat saaneet todella suuren suosion. Kymmeniä ihmisiä menee yhtä aikaa etenkin viikonloppuisin, mutta myös arki-iltaisin.

Kesätoiminnoiksi on myös kaavailtu bmx-rataa, alamäkipyöräilyä ja kenttäaluetta pelailuun. Alueen itäreunalla kulkee ratsastusreitti. Talvitoimintoja ovat hiihto, suksikrossialue ja lasten hiihtokoulu.

Alueelle on tehty myös valmius tykkilumelle. Sitä ei viime talvena päästy testaamaan, kun lumen tekeminen vaatii useamman, vähintään viiden asteen pakkaspäivän. Alueella on myös varauduttu lumen varastoimiseen ensilumenlatua varten. Järvisen mukaan monttu on siihen optimaalinen, sillä lumi ja jää pysyvät montun pohjalla luonnostaankin pitkälle kevääseen.

Järvinen uskoo, että alue kehittyy vielä vuosien saatossa. Alueen kehittämiseen on budjetoitu yhteensä 250 000 euroa, josta 150 000 tälle ja 100 000 ensi vuodelle. Kangasalan kaupunki on saanut alueen toteutukseen myös valtionavustusta aluehallintovirastolta. Kuntoportaat avattiin elokuun lopussa. Nimikilpailun myötä ne saivat nimekseen Sorolamportaat.

Juttua muokattu: Korjattu portaiden nimi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut