Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys: "Pirkanmaallakin hukutaan kissoihin" – tänä vuonna hoidettu lähes 500 kissaa, yhdestä kohteesta 90 eläintä kerralla

Tällä viikolla vietetään eläintenviikkoa. Sen teemana on kissakriisi ja sen hillitseminen.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry kertoo tiedotteessaan, että Pirkanmaan alueella on useita kymmeniä hallitsemattomia kissapopulaatioita. Pesun hoiviin päätyy vuosittain useita satoja kissoja.

– Syksy on kissojen aikaa. Kissat johtavat tällä hetkellä kodittomien eläinten kirkkaasti tilastoissa, niitä hoidetaan satoja, siinä missä koiria ja muita lemmikkejä vastaanotetaan yhdistykselle kymmeniä vuoden aikana. Pirkanmaalla tilanne on samanlainen kuin muualla Suomessa: tilapäiskotipaikkoja ei ole tarpeeksi siihen nähden, kuinka paljon kissoja on vailla paikkaa, Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Ala-Hulkko kertoo tiedotteessa.

– Tähän mennessä olemme hoitaneet tänä vuonna jo lähes 500 kissaa, joista noin 250 on vastaanotettu yhdistykselle tämän vuoden aikana. Kriisistä voidaan puhua, sillä vastaanotettujen määrä on jo tässä vaiheessa yhtä suuri kuin koko viime vuoden aikana vastaanotettujen kissojen määrä. Toisaalta 234 kissaa on jo löytänyt kauttamme tämän vuoden aikana

Kissapopulaation synty edesauttaa myös monenlaisten sairauksien ja ongelmien leviämistä. Populaatiokissat vaativat eläinlääketieteellistä hoitoa, sillä Pesun mukaan monilla on hammasongelmia tai muita sairauksia esimerkiksi puutteellisen ravitsemuksen vuoksi. Viimeisimmän "Särkyneiden sydänten" populaation ongelmana oli kissojen perinnöllinen sydänvika, ja kaikki populaation kissat on tutkittava sen varalta. Kaikki tutkimukset ja hoidot kustannetaan lahjoitusvaroin.

– Vastaanotimme yhdestä kohteesta noin 90 kissaa keväällä. Sydänvika paljastui onneksi melko aikaisessa vaiheessa, joten pääsimme tarttumaan ongelmaan nopeasti. Noin kymmenkunta kissaa sai lääkityksen ja osan kohdalla jouduimme valitettavasti päätymään eutanasiaan, mutta kaikeksi onneksi suurin osa populaation kissoista pääsee jatkamaan oman kodin etsintää tai on jo löytänyt sen. Särkyneiden sydänten populaatio on hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, mikäli kissojen hallitsematonta lisääntymisen kierrettä ei katkaista leikkauksella. Kissalauma ei vaadi kymmeniä vuosia kehittyäkseen, vaan jo vuodessa kissalauma voi kasvaa muutamasta yksilöstä muutamaan kymmeneen, Ala-Hulkko sanoo tiedotteessa.

Tehokkain keino kissaongelmaa vastaan on huolehtia kissan leikkaamisesta sekä tunnistemerkintä. Tämän puolesta myös Pesu kampanjoi. Yhdistys myöntää muun muassa kissan leikkaukseen taloudellista tukea, jos tilanne niin vaatii.

Juttua muokattu 7.10. klo 16.10: Korjattu yhdistyksen nimi jutun otsikkoon.