Pk-seudun ravintolat tehotarkkailuun heti – määräaikainen sulkeminen uhkaa koronaturvattomia ravintoloita

Todetuista koronavirustartunnoista Helsingissä on 37 prosenttia, vastaava luku Espoossa ja Vantaalla on molemmissa 11 prosenttia. Kuvituskuva. Marko Kauko
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt pääkaupunkiseudun toimintamallista, jolla tehostetaan ravintoloiden tartuntatautilain mukaista valvontaa. Toimintamallissa Hus ja kaupungit tunnistavat pääkaupunkiseudun korkean riskin ravintoloita, jotka eivät noudata tartuntatautilain ja sen mukaan annetun asetuksen mukaisia velvoitteita tai eivät muuten pysty varmistamaan terveysturvallisia olosuhteita, kerrotaan tiedotteessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tarkastaa ravintolat kohdennetusti. Jos terveysturvallisuudessa esiintyy puutteita tai korkean riskin toiminta jatkuu, avi voi antaa määräyksiä toiminnan korjaamiseksi tai sulkea ravintolan määräajaksi. Toimintamalli tulee voimaan heti. Jos toimintamalli on tehokas, se voi parhaimmillaan johtaa siihen, ettei kaikkia ravintoloita yhtäläisesti koskevia uusia rajoitustoimia tarvita.

Mara komppaa EK:n ehdotusta arvonlisäveron alentamisesta

Lisäksi ryhmä suosittelee yksityisille elinkeinonharjoittajille, että ne edellyttävät asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä kaikissa tilanteissa. Suositus koskee elinkeinonharjoittajia, joiden tiloissa tapahtuu asiakaskohtaamisia, kuten esimerkiksi kauppoja, kauppakeskuksia, kulttuuripalveluita ja urheilutapahtumia.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista kasvomaskin käyttövelvollisuuden asettamista julkisissa palveluissa. Ryhmä suosittelee kuitenkin voimakkaasti kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa myös julkisten toimijoiden tiloissa ja palveluissa, kuten joukkoliikenteessä, kirjastoissa, museoissa ja muissa kulttuuripalveluissa.

"Kaupat, kauppakeskukset, konsertit..." – koronan kiihtymisvaihe sai THL:n päivittämään kasvomaskisuosituksen

Koronakoordinaatioryhmä kertoi uusista linjauksistaan ja keinoistaan koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi alueella tiedotustilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla.

– Koronatilanne on viime päivinä olennaisesti pahentunut. Tilanne on kuitenkin olennaisesti parempi kuin keväällä epidemian ollessa pahimmillaan, sanoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tilaisuuden aluksi.

– Kriisi tullee kestämään vielä pitkään, hän lisäsi.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoi seuraavaa:

– Tilanne on Suomessa vähän samankaltainen kuin muualla Euroopassa. Tällä hetkellä epidemiassa on Suomessa käynnissä vaihe, jossa pieniä tartuntaryppäitä on myös muualla kuin Helsingissä.

Tällä hetkellä tilastoissa korostuu Vaasa. Todetuista tartunnoista Helsingissä on kuitenkin suurin määrä eli 37 prosenttia, vastaava luku Espoossa ja Vantaalla on molemmissa 11 prosenttia.

"Häitä ja rippijuhlia, joissa puolet vieraista on saanut tartunnan" – Hus: Uusimaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Lisäksi koronakoordinaatioryhmä päätti suositella vahvasti erityisen varovaisuuden ja pidättyväisyyden noudattamisesta yksityistilaisuuksien järjestämisessä. Merkittävä osa koronaviruksen leviämistilanteista on liittynyt yksityistilaisuuksiin tai vapaa-ajan viettoon yksityisissä tiloissa. Vahva suositus koskee esimerkiksi yksityisjuhlien ja vapaa-ajanviettoon tai opiskeluun liittyvien tilaisuuksien järjestämistä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, Hus ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuudessa olivat paikalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, THL:n johtaja Mika Salminen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen ja Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Korona leviää pääkaupunkiseudulla nyt sellaisissakin tilanteissa, joissa sitä ei ymmärretä varoa, varoittaa THL – "Opiskelijajuhlat ovat tietysti hauskoja, mutta..."

Helsinkiläisbaarissa 4 eri päivänä käyneillä koronariski – testiin tulee hakeutua välittömästi jos oireita ilmenee

Mikä ryhmä?

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, Hus ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto perustivat alueellisen koronakoordinaatioryhmän 10. syyskuuta 2020.

Sosiaali- ja terveysministeriön alueellista toimintamallia soveltavan ylimmästä johdosta koostuvan ryhmän tavoitteena on vahvistaa yhteistä tilannekuvaa sekä koordinoida ja valmistella alueellisia ja paikallisia toimia.

Päätökset tekee jokainen toimija oman toimivaltansa puitteissa. Ryhmä tiivistää pääkaupunkiseudun koko koronakriisin ajan jatkunutta yhteistyötä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut