Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Työeläkkeelle jääneet eivät aina hoksaa hakea myös kansaneläkettä – Kelan mukaan tapauksia on tuhansia

Työeläkkeelle jääneet eivät aina huomaa, että heillä olisi oikeus saada myös kansaneläkettä.

Tällaisia tapauksia on Kelan tietojen mukaan tuhansia. Selvityksen mukaan aiempaa useammalla työeläkeläisellä voi olla oikeus kansaneläkkeeseenkin.

Suurin osa selvityksessä löytyneistä kansaneläkkeeseen oikeutetuista on 65 vuotta täyttäneitä, mutta mukana on myös nuorempia työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä.

Vanhuuseläkkeen alaikäraja on työeläkkeessä alempi kuin kansaneläkkeessä. Tämän vuoksi osa työeläkkeelle jääneistä ei huomaa 65 vuotta täyttäessään hakea kansaneläkettä, vaikka heillä saattaisi olla siihen oikeus.

Kela löysi rekistereistään 13 804 asiakasta, jotka saavat niin pientä työeläkettä, että heillä voi olla oikeus kansaneläkkeeseen. Viime vuonna määrä oli 2 581.

Asiakasmäärien iso nousu johtuu tämän vuoden tasokorotuksesta, jonka vuoksi kansaneläkkeen voi saada hieman aiempaa suuremmilla eläketuloilla.

Kansaneläkkeessä on kuuden kuukauden takautuva hakuaika. Jos vanhuuseläke myönnetään työttömyysturvan lisäpäivien perusteella, takautuvaa hakuaikaa ei ole.

Kela neuvoo kansaneläkkeen hakemisessa ja ottaa yhteyttä asiakkaisiin, joita asia koskee.

Kaikki rekisteripoiminnassa löytyneet eivät kuitenkaan saa kansaneläkettä, Kela huomauttaa. Asiakkaan muut tulot voivat vaikuttaa kansaneläkkeen myöntämiseen ja sen voi estää esimerkiksi ulkomailta saatava eläke.

Kela selvittää kansaneläkkeeseen oikeutettujen määrän rekistereistään vuosittain. Viime vuoden selvityksen perusteella kansaneläkettä alkoi saada hieman yli 1 400 asiakasta. Myönnetyn kansaneläkkeen määrä oli keskimäärin noin 100 euroa kuukaudessa.

Jos eläkeläinen saa työeläkettä ja muita eläkkeitä vähemmän kuin 1 368,21 euroa kuukaudessa, kansaneläke voi täydentää eläketurvaa, tiedottaa Kela.

Parisuhteessa asuvalla työeläkkeen vastaava määrä on 1 226,13 euroa. Kansaneläkettä voi täydentää lisäksi takuueläke. Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen eli 834,52 euroa kuukaudessa jos kaikki hänen eläkkeensä ennen verotusta ovat yhteensä enintään 827,77 euroa kuukaudessa.