Arvio: 270 miljoonaa liikevaihtoa menetetty Pirkanmaalla pandemian takia – Teollisuus supistui muuta maata vähemmän, matkailussa ja ravintoloissa toisen neljänneksen pudotus 50 prosenttia

Pirkanmaan liikevaihtotiedot tammi-kesäkuulta 2020 kertovat, että pandemian vaikutukset alkoivat näkyä huhti-kesäkuussa.

Pirkanmaan kaikkien toimialojen kokonaisliikevaihto supistui 1,7 prosenttia tammi-kesäkuussa.

Teollisuuden liikevaihto supistui samana ajanjaksona 2,7 prosenttia. Pudotus oli hiukan hitaampaa kuin koko maassa, jossa teollisuuden liikevaihto supistui samalla ajanjaksolla 6,9 prosenttia.

Osa pudotuksesta liittyy kausivaihteluun ja suhdanteisiin, mutta koronan vaikutus näkyy selkeästi toisella kvartaalilla.

– Maltillinen miinusmerkki selittyy sillä, että vuoden ensimmäinen neljännes meni vielä suht normaalisti usealla toimialalla. Erityisesti Pirkanmaalla teollisuuden liikevaihto ei ole laskenut vielä niin jyrkästi kuin muualla maassa. Toisella kvartaalilla koronapandemian vaikutukset tulivat esille ja lähes kaikkien toimialojen liikevaihto supistui, sanoo Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund kauppakamarin tiedotteessa.

Matkailu- ja ravitsemisalalla ensimmäinen neljännes oli lähes seitsemän prosenttia huonompi verrattuna vuodentakaiseen. Toinen neljännes oli jo katastrofaalinen. Toimialan liikevaihto supistui peräti 47,9 prosentiia huhti-kesäkuussa.

– Pirkanmaalla alan liikevaihto jäi lähes sata miljoonaa euroa pienemmäksi ensimmäisen puolen vuoden aikana verrattuna edelliseen vuoteen. Osa on saanut lohtua hyvin menneestä kesästä. Toisaalta vuoden loppukvartaalit ovat alan liikevaihdossa lähes aina ensimmäistä puolivuotiskautta merkittävämpiä. Jos tärkeä pikkujoulusesonki menee huonosti, menetykset ovat vuoden aikana merkittäviä, pelkää Sjölund. Hän arvioi varovasti, että pandemian vuoksi liikevaihtoa on kaikkiaan Pirkanmaalla menetetty 270 miljoonaa euroa. Ennuste tulevasta on vielä varovaisempi.

– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten koko vuoden osalta menee. Ennuste on, että kaikkien toimialojen liikevaihto voi supistua 6–10 prosenttia. Toteutuessaan palattaisiin liikevaihdossa suunnilleen vuoden 2017 tasolle.

Kuinka lopulta käy, riippuu paljon teollisuuden kysynnästä. Pirkanmaalla ensimmäinen puoli vuotta ja toinen kvartaali eivät laskeneet niin jyrkässä kulmassa kuin koko maassa.

– Kaikilla ei mene huonosti, mutta pitää muistaa, että Pirkanmaalla on ennenkin nähty tietynlainen kuuden kuukauden jälkisyklisyys. Jos loppusyksystä teollisuuden liikevaihto alkaa saavuttaa koko maan lukemia, sillä on suuri merkitys aluetaloudelle. Teollisuuden liikevaihto on edelleen lähes puolet maakunnan yksityisen sektorin liikevaihdosta. Palvelualoille taas on tärkeää, että kauppaa voitaisiin ylipäätänsä tehdä. Useilla aloilla kysyntä ei ole hävinnyt. Pitää vain pystyä tekemään kauppaa toisella tavalla pandemiaolot huomioiden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut