Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomessa on ovia, joista ei pääse hätätilassa ulos – tämä laite olisi yksi ratkaisu ongelmaan

Suomessa on julkisissa tiloissa ovia, joista ei pääse helposti poistumaan tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Rakennusten suunnittelussa on usein korostunut asiattomien kulun rajoittaminen, mutta turvallisesta ulospääsystä ei ole huolehdittu yhtä hyvin, tiedottaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö (Spek).

Moni on nähnyt esimerkiksi tv-sarjoissa ovessa vaakatasossa olevan puomin, jota kevyesti painamalla hätäuloskäynti avautuu.

– Mutta kuinka monta vaakapuomia olet nähnyt viime viikon aikana? Todennäköisesti et monta. Ethän ehkä vielä tiedä, mikä vaakapuomi on. Se saattaa hädän hetkellä kuitenkin pelastaa henkesi, sanotaan tiedotteessa.

Suomi on tiedotteen mukaan ovien poistumisturvallisuuden suhteen muuta Eurooppaa jäljessä. Euroopassa yleistyneet ratkaisut julkisten tilojen hätäuloskäynneistä eivät ole Suomessa vielä laajasti käytössä.

– Vaikka Suomessa paloturvallisuus on hyvällä tasolla, suuronnettomuus on mahdollinen täälläkin. Ei se vaadi kuin yhden julkisen tilan oven, joka on lukossa tulipalon aikaan, vastikään julkaistun Turvalliset avausratkaisut poistumisreiteillä -oppaan kirjoittaja Mikael Huhtala sanoo tiedotteessa.

Oppaan on laatinut Spek yhteistyössä lukitusalan ammattilaisten kanssa.

Suomessa ei ole tuoreita kotimaisia tapauksia, joissa olisi kuollut useita ihmisiä oven lukitukseen liittyvien ongelmien takia. Venäjällä kuoli 60 ihmistä ostoskeskuksen tulipalossa vuonna 2018. Hätäuloskäyntien ovet olivat lukossa, eikä niitä saanut sisäpuolelta auki. Romaniassa kuoli 64 ihmistä vuonna 2015 yökerhossa, jonka ovista toinen piti murtaa tulipalon sytyttyä. Espanjassa kuoli 81 ihmistä vuonna 1983 diskossa syttyneessä palossa, jossa osa ovista oli lukossa.

– Ovesta pitää aina päästä ulos. Tarvitsemmeko kotimaisen katastrofin ennen kuin laitamme asian kuntoon, Huhtala kysyy.

Rakennusten suunnittelussa asiattomien henkilöiden kulun rajoittaminen on usein korostunut turvallisen ulospääsyn sijaan. On täysin mahdollista suunnitella ovi, josta pääsee hädän keskellä helposti ulos, mutta asiattomat eivät pääse ulkopuolelta sisälle. Asia pitäisi ottaa huomioon niin uudisrakentamisessa kuin vanhempien rakennusten muutostöissä.

Spekin oppaassa esitellyt ratkaisut, kuten lukitun oven avaavat painike sekä vaakapuomi, ovat eurooppalaisten standardien mukaisia ja oikein ylläpidettyinä toimintavarmoja. Erityisesti isoissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä, tulisi ovista ja varauloskäynneistä päästä turvallisesti ja helposti ulos. Oven tulisi aueta riittävän kevyesti ilman valtavaa voimaa. Oven hätäavauspainikkeen tulisi myös näkyä selkeästi pimeässä sähkökatkon tai tulipalon aikana.

– Paniikissa oleva ihmisjoukko saattaa painautua tavallista ovea vasten niin, että kitka estää sen aukeamisen. Turvallisempi ratkaisu on vaakapuomilla varustettu ovi, joka avautuu vaikkapa sitä päin juoksemalla, Huhtala kertoo.