Millainen on korona-ajan Vuoden työnantaja? – Nyt on ilmiantojen aika!

Kilpailu: Pirkanmaan Vuoden työnantajaa haetaan poikkeustilanteessa. Korona-aika on muuttanut vaatimuksia sille, millainen on hyvä työnantaja. Kilpailusta toivotaan hyviä toimintatapoja kaikille.

Lotta Dunder, Taru Puukko ja Akira Ropo odottavat nyt poikkeuksellisen mielenkiintoisia ilmiantoja hyvistä työnantajista. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Korona-aika on muokannut yritysten liiketoimintaa, mutta onko se nostanut esiin uusia keinoja huolehtia myös työntekijöistä?

Perinteinen Pirkanmaan Vuoden työnantaja palkitaan poikkeuksellisissa olosuhteissa.

– Koronavuosi jättää varmasti jälkensä kilpailuun. Etänä välittäminen on työnantajalle vaikeaa. Voi olla, että kilpailu kuitenkin paljastaa uusia keinoja tähän, pohtii kilpailun tuomariston konkari, Tampereen kauppakamarin yhteyspäällikkö Akira Ropo.

Tammerkosken nuorkauppakamarin vuodesta 1983 järjestämän kilpailun tavoitteena on nostaa esiin hyviä pirkanmaalaisia työnantajia sekä käytäntöjä ja toimintatapoja, miten sellaiseksi tullaan. Valinnassa painotetaan ennen kaikkea henkilöstön hyvinvoinnista ja kehittymisestä huolehtimista, vastuullisuutta, modernia johtajuutta ja työkulttuuria.

Tämän vuoden iskusanat ovat adaptiivisuus, yhdessä tekeminen ja diversiteetti. Tiivistetysti siis korona-ajan menestystarinat ovat radikaalisti muuttuneeseen tilanteeseen mukautuneita yrityksiä, joissa yhdessä ideoimalla ja tekemällä on onnistuttu monipuolistamaan liiketoimintaa luomalla uutta.

– Mielenkiintoista nähdä, miten koronavuosi vaikuttaa tämän vuoden kilpailuun ehdotettaviin yrityksiin, pohtii kilpailun projektipäällikkö Lotta Dunder.

Monet yritykset ovat tehneet haastattelussa esiin nostettujen puutteiden pohjalta muutoksia toimintaansa.

– Tänä vuonna korostuvat varmasti työntekijöiden työhyvinvointiin liittyvät asiat, lisää tuomaristoon kuuluva Taru Puukko Tammerkosken nuorkauppakamarista.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana iso osa voittajista on tullut it-alalta. Ropon tulkinnan mukaan hyvään työnantajuuteen on perinteisesti kiinnitetty eniten huomiota aloilla, joissa on kova kilpailu osaavasta työvoimasta.

– Positiivista on se, että viime vuosina voittajia on tullut myös negatiivisemman työnantajakuvan aloilta, kuten toissa vuoden voittaja siivousfirma Sahera Koti Puhtaaksi osoittaa. En enää yllättyisi, jos jokin perinteisen toimialan yritys voittaa.

Jo perinteinen Pirkanmaan Vuoden työnantaja ei ole tyypillinen esimerkki työnantajakilpailujen laajassa kirjossa. Mukaan ei pääse rahalla tai johdon päätöksellä, vaan finalistit valitaan työntekijöiden ilmiantojen perusteella.

– Aitous erottuu kyllä perusteluista. Mukaan ei varmasti pääse niin, että toimitusjohtaja velvoittaa työntekijät ilmoittamaan firman kilpailuun, vakuuttaa Ropo.

Lokakuun lopussa päättyvän ilmiantoajan jälkeen tuomaristo valitsee ehdotusten perusteella finalistit. Finalistiyrityksiin tehdään henkilöstökysely ja vetäjien haastattelu ja näiden pohjalta raati tekee päätöksen palkittavasta työnantajasta.

Ropon mukaan kaapit käydään tarkasti läpi luurankojen varalta. Voittajayrityksen on oltava kaikin puolin esimerkillinen.

– Monet yritykset ovat tehneet haastattelussa esiin nostettujen puutteiden pohjalta muutoksia toimintaansa, kertoo Ropo.

Kilpailussa pärjänneet ovat olleet tavallisesti firmoja, joiden tuloskunto on vahva. Tuomaristo huomioi yrityksen tunnusluvut sekä vaikutuksen alueen työllisyyteen ja talouteen.

Korona-aika on polarisoinut yrityksiä isoihin menestyjiin, joiden liiketoimintaa poikkeustila on jopa vahvistanut ja suuriin kärsijöihin, joille markkinan katoamisesta selviytyminenkin on vaatinut isoja onnistumisia. Ropon mukaan voittaja voi löytyä kummastakin päästä skaalaa.

– Plussan puolelle pääseminen on tänä vuonna monella toimialalla todella kova tulos ja kertoo myös työnantajan onnistumisesta.

Viime vuonna kilpailun voitti Juvenes. Sen ensimmäinen voittaja vuodelta 1983 oli Tapola.

ILMIANNA HYVÄ TYÖNANTAJA TÄÄLLÄ!

Vuoden työnantaja

Näin teet ilmiannon

Kuka tahansa voi ilmiantaa hyvänä työnantajana pitämänsä yrityksen tai yhteisön mukaan Vuoden Työnantaja -kilpailun nettisivujen kautta osoitteessa vuodentyonantaja.fi.

Yrityksen liiketoiminnasta vähintään 50 prosenttia tulee olla Pirkanmaan alueella.

Ilmiantojen tekemiseen on aikaa 31.10. saakka.

Voittaja julkistetaan tammikuun puolivälissä.

Vuoden 1983 pidetyn kilpailun Kilpailun järjestää Tammerkosken nuorkauppakamari. Tamperelainen on kilpailun yhteistyökumppani.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut