Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvät neuvot vähissä... – Lukijaraati: Kuntatalouden hoitokeinot ovat Tampereella vahva poliittinen vedenjakaja.

Veroprosentin korottaminen tai palveluverkoston karsiminen eivät kiinnosta, vaikka Tampereen ensi vuoden budjettia tehdään poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Myöskään lainanotto tärkeimpänä säästökeinoja ei saa suosiota.

Hanakimmin tartutaan väittämävaihtoehtoon, jossa suuria investointeja lykätään väliaikaisesti, kunnes vaikeiden aikojen yli päästään.

Tamperelaisen Lukijaraati vastasi kuuteen väittämään, jotka liittyvät kuntatalouden hankalaan tilanteeseen.

Kolme neljästä lukijaraatilaisesta rastitti hyväksyvänsä suurten investointien lykkäämisen, jos talous sen vaatii.

– Miljoonahankkeissa voi hyvin painaa jarrua siksi aikaa, kun tästä poikkeustilasta lähdetään nousuun, neuvoo raadin jäsen.

– Investoinnit ovat tulevaisuuden rakentamista ja sillä elvytetään ja työllistetään nyt, kun siihen on tarve, kääntää toinen raatilainen.

Meni vaikeaksi... – "Tilanteen haastavuudesta kertoo se, että ylivoimaisesti useimmin rastitettu vaihtoehto ei ole edes vaihtoehto"

Vastaajaryhmistä lykkäämisväittämä houkutteli selvästi enemmän naisvastaajia, joista peräti 85 prosenttia rastitti väittämään kyllä. Ikäryhmien välillä erot ovat pienempiä.

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä puoluetta he todennäköisimmin seuraavissa kuntavaaleissa äänestävät. Suurimmaksi eli 93 prosenttiin hyväksyjien osuus nousi perussuomalaisten äänestäjäksi ilmoittautuneiden joukossa. Myös vasemmistoliiton kannattajien osuus nousi 80 prosenttiin. Pienin kyllä-vastaajien osuus oli vihreiden (58 prosenttia) ja kokoomuksen (66 prosenttia) kannattajissa, joissa kuitenkin selvä enemmistö hyväksyisi lykkäämisen.

Tulojen kerääminen veroprosenttia nostamalla sai Lukijaraadilta kiellon prosentein 49–45. Eniten halua verojen korottamiseen on nuorimmassa vastaajaryhmässä eli alle 35-vuotiaissa. Eri puolueiden kannattajiksi ilmoittautuneista veroprosentin nosto saa selvimmän kannatuksen vihreiden kannattajien joukossa prosentein 69–26. Myös vasemmistoliiton ja demarien kannattajissa osuus on yli 60 prosenttia.

Tiukimmin veronkorotusta vastustavat perussuomalaisten (prosentein 18–78) ja kokoomuksen (prosentein 34–62) kannattajat.

Kaikkein pienimmän kannatuksen kuudesta talousväittämästä sai kaupungin palveluverkoston, kuten esimerkiksi koulujen karsiminen, jonka hyväksyi lähtökohdaksi vain joka neljäs raatilainen.

Myöskään merkittävä lisälainan ottaminen tärkeimpänä talousongelmien ylittämiskeinona ei saa kannatusta enemmistöltä. Ein rastittajat nousevat isommaksi ryhmäksi prosentein 43–37. Eri puolueiden äänestäjien kannat eroavat selvästi.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja demarien äänestäjistä selvä enemmistö hyväksyy lainanoton, perussuomalaisten ja kokoomuksen äänestäjät taas ovat toista mieltä.

Meni vaikeaksi... – "Tilanteen haastavuudesta kertoo se, että ylivoimaisesti useimmin rastitettu vaihtoehto ei ole edes vaihtoehto"