Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset huoltajat voivat nyt nähdä myös yli 10-vuotiaan tiedot Omakannassa

Huoltajien on nyt mahdollista asioida myös yli 10-vuotiaan lapsensa puolesta Omakannassa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tähän mennessä huoltaja on voinut nähdä Omakannassa vain alle 10-vuotiaan lapsen tiedot.

Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan pääse heti näkemään lapsensa tietoja, vaan muutos tulee voimaan vähitellen. Ensin terveydenhuollon on tehtävä muutokset potilastietojärjestelmiin ja koulutettava henkilöstö tietojen kirjaamiseen.

Kanta-palveluihin tarvittavat muutokset on jo tehty.

– Tietojen näkyminen yli 10-vuotiaan huoltajille on toivottu asia ja helpottaa perheiden arkea. Toivomme, että terveydenhuollon organisaatiot saavat uuden toiminnallisuuden käyttöönsä mahdollisimman pian, sanoo tiedotteessa Kelan Kanta-palvelujen asiakkuusvastaava Hanna Malinen.

Omakanta näyttää jo ensimmäisten terveydenhuollon organisaatioiden kirjaamia tietoja yli 10-vuotiaan alaikäisen huoltajille. Näitä ovat muun muassa Mustasaaren ja Vöyrin perusterveydenhuolto, Närpiön terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, Maalahden-Korsnäsin terveyskeskus, Kemiönsaaren terveyspalvelut, Ålands hälso- och sjukvård, eräät yksityiset lääkäriasemat ja Silmäasema. Uuden toiminnallisuuden ovat ottaneet käyttöön potilastietojärjestelmien toimittajat Atostek ja Abilita.

Huoltajalle eivät jatkossakaan näy niitä ennen muutosta tallennettuja tietoja, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin sen jälkeen, kun alaikäinen on täyttänyt 10 vuotta.

Lapsella on myös oikeus päättää, näytetäänkö hänen tietojaan huoltajalle vai ei. Tämä edellyttää, että alaikäinen on terveydenhuollossa arvioitu kyvykkääksi päättämään hoidostaan. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi kyvykkyyden jokaisella käynnillä tai hoitojaksolla.

Arvioon vaikuttavat muun muassa ikä, kypsyystaso ja hoidettava asia.

– Arvio ja päätös tietojen näyttämisestä huoltajalle Omakannassa on aina tapauskohtainen. Päätöskykyiseksi arvioitu nuori ei voi päättää kategorisesti, että omat tiedot eivät näy koskaan huoltajalle, Malinen tähdentää.

Suuri osa päätöskykyiseksi arvioiduista alaikäisistä haluaa huoltajiensa näkevän tiedot. On kuitenkin tilanteita, joissa alaikäisellä on perusteltu syy kieltää tietojensa näyttäminen.