Pojat juhlii 30 vuoden uraa – "Tuli soitettua likemmäs sata keikkaa vuodessa..."

Punk: Vaikka maailma muuttuu, Ramonesin perintö ei katoa koskaan. Ajatus sopii kuvaamaan Miika Söderholmin muusikon taivalta.

Pojat täyttää tänä vuonna 30. Yhtyeeseen kuuluvat nykyisin Miika Söderholmin lisäksi Mikko Holmström, Timo Tolppa ja Raipe Laine. Miika Söderholmin arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Elettiin kesää 1977, kun Miika Soderhölm oli mukana perustamassa Ypö-Viis -nimistä punk-yhtyettä Karhulassa. Samana vuonna yhdysvaltalaisyhtye Ramones oli käynyt Tampereen Tekun auditoriossa, samana vuonna oli vielä tulossa Sex Pistolsin pitkäsoitto Never Mind the Bollocks.

Siinä vaiheessa oli vielä mahdoton ennustaa, että lokakuussa 2020 ramopunk täyttäisi Tampereen G Livelabin estradin. Siellä Söderholm esiintyy Pojat-yhtyeen kanssa 7. lokakuuta juhlistaen samalla yhtyeen 30 aktiivivuotta. Lämmittelijäbändinä kuullaan Tappajatomaatteja.

Jo Ypö-Viis oli Ramonesin innoittamana tietenkin ramopunkia. Tyylilaji kolahti siinä määrin, että into ei loppunut vaikka Ypö-Viiden toiminta hiipuikin 1980-luvun alussa.

Varsinainen läpilyönti tapahtui, kun Tampereelle muuttanut Söderholm perusti vuosia myöhemmin yhtyeen Pojat, jonka esikuva on luontevasti punkyhtye Boys.

Vuosi 1992 oli hurja vuosi. Poikien Pasi Virtanen-single nousi singlelistan kärkeen, pitkäsoitto oli parhaimmillaan kolmantena ja esiintymislavoilla vastaan tuli kanssayhtyeitä absoluuttiselta maailman huipulta.

Kun Nirvana esiintyi uransa ainoan kerran Suomessa Turun Ruisrockissa, Pojat oli aikataulutettu edelliseksi yhtyeeksi. Nevermind-levy oli edeltävänä syksynä lyönyt läpi maailmanlaajuisesti ja otteet olivat edelleen sen mukaisia.

– Lavat olivat vastakkain. Muistan kun päätimme omaa settiämme, niin Nirvana aloitti omaansa vastapäätä. Sellaista hetkeä ei unohda koskaan.

– Huhuja kuuli, että pojat olivat lavan takana aika vauhdissa. Omat lääkärit olivat mukana ja limusiini vaihdettiin toiseen, kun se oli väärän värinen, Söderholm muistelee.

Keikka jäi Nirvanan historian ensimmäiseksi ja viimeiseksi Suomen-keikaksi. Yhtyeen keulahahmo Kurt Cobain tappoi itsensä huhtikuussa 1994.

1990-luvun alku jäi ramopunkin kaupalliseksi kulta-ajaksi. Tuohon aikaan liittyy myös Poikien soitetuin biisi, joka on Söderholmin itsensä suomentama Ramonesin Pet Sematary eli Lemmikkihautuumaa.

– Sinä aikana tuli soitettua likemmäs sata keikkaa vuodessa. Sittemmin tahti on vähän tasoittunut, mutta kyllä yhtye on koko ajan kuitenkin ollut olemassa, kertoo siviilityönään työsuojelutarkastajana työskentelevä, Orivedellä asuva Söderholm.

Musiikki on harrastus jonka suhteen ollaan tosissaan, mutta ei vakavissaan. Siltikin nykyinen asetelma, jossa bändit ”jopa maksavat itse että pääsevät keikalle” ihmetyttää vanhaa konkaria.

– Tietysti bändeistä on tarjontaakin ihan eri malliin kuin aikoinaan, kilpailu on kovaa.

Söderholm uskoo, että Pojat keikkailee vielä G Livelabin keikan jälkeenkin. Hän haluaa mainita erikseen Uskovainen-singlen, joka julkaistiin alkuvuodesta. Sen kustansi pitkän linjan tamperelainen punk-tekijä Jukka Junttila.

– Siinä on mukana kolme The Boysin alkuperäisjäsentä. Biisi on käännös yhtyeen I`m a believeristä, Söderholm innostuu.

Pojat

1980-luvun loppupuolella perustettu ramopunk-yhtye.

Julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1990, siirtyi Poko Recordsin listoille heti seuraavana vuonna.

Vuonna 1992 Pasi Virtanen-single nousi listaykköseksi. Yhtye esiintyi samana vuonna Turun Ruisrockissa edeltävänä yhtyeenä ennen Nirvanaa.

Yhtyeen tunnetuin kappale on vuonna 1994 julkaistu Lemmikkihautuumaa, joka on cover Ramonesin Pet Sematarystä.

Pojat-yhtyeen perustajajäsen Miika Söderholm palkittiin pitkästä urasta vuonna 2005 ramopunkin kultaisella pesäpallomailalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut