Sorsussa luistellaan jo talvella, lupaa liikuntapäällikkö – "Malttia vaan, niin hyvä tulee"

Liikunta: Historiallisena pidettävä tamperelainen tekojäärata on valmiina lokakuun loppuun mennessä.

Näky kertoo melkein kaiken jopa suomalaisesta nykytalvesta. Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinonen seisoo Sorsapuiston kentän edustalla tihkusateessa, joka yltyy ihan rivakaksi sateeksi asti.

– Tekojäärata alkaa olla siinä mallilla, että viikolla 42 tulee kylmälaitekontti ja aletaan laittaa kylmälaitteita siihen malliin, että marraskuussa tai joulukuussa ollaan valmiina jäädyttämään, kun lämpötila on painumassa lähemmäs nollaa. Valoja viimeistellään parhaillaan ja työ on kokonaisuudessaan edennyt suunnitellusti, Heinonen kuvaa.

Hän on ajatellut että tekojäärata saa talvisen tulikasteensa sopivana hetkenä ”marraskuun ja itsenäisyyspäivän välisenä aikana”. Kaikki riippuu toki siitä, millaisia yllätyksiä suomalainen talvi tarjoaa kylmäkoneiston ja muun laitteiston näkökulmasta.

– Tänä talvena täällä luistellaan, se on selvä. Malttia vaan, niin hyvä tulee. Talvi ratkaisee paljon: sen perusteella voidaan lopullisesti arvioida, kuinka kauan kestää kentän valmistumisesta siihen hetkeen kun jää on olemassa, Heinonen jatkaa.

Hän on tekojääradan tulosta jo innoissaankin.

– Kun tuohon saadaan vielä uusi huoltorakennus, niin se kruunaa koko homman, Heinonen kuvailee.

Varsinainen työ sai alkunsa puolitoista vuotta sitten. Jonkin aikaa alueella oli myös painopenkka, jolla estettiin se ettei kenttä lähde painumaan.

– Kustannusarvio on kolme miljoonaa. Sen verran tämä kaikki tulee maksamaan. Summa käsittää niin tekojääradan kuin yhden kaukalonkin, sekä kesäkäytön toimintaan tarkoitetun välineistön. Kaukaloa ei ihan alkujaan ajateltu, mutta on hyvä että sellainen nyt saadaan.

Sorsapuiston hanketta voi pitää historiallisena.

– Varsinaista tekojäärataa Tampereella ei ole aiemmin ollut. Koulukadulla on ollut kaksi kaukaloa, mutta ei tekojäärataa. Tietysti Sorsapuisto tulee antamaan paljon mahdollisuuksia eri lajeille: tämä antaa mahdollisuuksia pikaluistelulle ja toivottavasti myös elvyttää jääpallon harrastamisen Tampereella, Heinonen kuvailee.

– Kooveellä on ollut pienimuotoista jääpallotoimintaa, mutta tietysti kun olosuhteet eivät ole suosineet, se ei ole siitä isommaksi kasvanut. Pari talvea sitten Pyynikin kokeilu osoitti, että jääpallolla olisi varmasti tilausta, vaikka tietenkin seuratoiminnan kehittyminen valtakunnalliselle huipputasolle ottaa aina oman aikansa. Botnian ja Narukerän matsia oli kuitenkin muutama talvi sitten katsomassa hyvä määrä porukkaa ja kiinnostuneita riitti, Heinonen muistelee.

Heinonen sanoo, että tekojäärata antaa tamperelaisille paljon mahdollisuuksia. Luistelemaan pääsee talvella vaikka tulisi lämpimämpikin keli.

– Uusia työpaikkoja tekojäärata ei varsinaisesti tuo. Meillä on ollut täällä aiemmin henkilökunta jo olemassa, ja he jatkavat tässä töissä tavalliseen tapaan, hän kertoo.

Kentän käyttö ei tule jäämään talvisiin olosuhteisiin ja luistelukäyttöön.

– Tämä tulee olemaan ympärivuotinen toimintapaikka. Kesälle on suunniteltu koripallokenttä, ulkokuntoilulaitteita, mahdollisuus pelata katulätkää ja todennäköisesti myös beach volley-kenttä. Pingispöydätkin ovat olleet suunnitelmissa. Kaikkea sellaista, mitä pystyy siirtämään paikalleen kevään koittaessa ja viemään sitten pois, kun talvi tulee.

Varovainenkin pitää uudelle tekojääradalle ajettaessa olla, etteivät sen rakenteet kärsi.

– Kun herkät jäädytyssysteemit ovat maan alla, ei päälle voi ajaa ihan millä tahansa autolla, Heinonen muistuttaa.

Miten käy Koulukadun?

On pohdittu, miten käy Koulukadun legendaarisen kentän tilanteessa kun Sorsapuistoon tulee tekojäärata. Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen kuitenkin lohduttaa asiasta huolestuneita.

- Koulukadun toiminta jatkuu entisellään, ihan samassa muodossaan. Yleisöluistelua Koulukadulle ei ole tarkoitus lisätä, vaan Sorsapuiston tekojää tuo sitten tämän lisäyksen, Heinonen kertoo.

Koulukadun tulevaisuus on tullut esille esimerkiksi aina silloin, kun Eteläpuiston suunnitelmat ovat nousseet keskusteluun. Marraskuusta maaliskuuhun kentällä on ollut perinteisesti tekojäärata jääurheilulle. Kesällä Koulukadun kentällä on nähty esimerkiksi koripalloa ja naisvoimistelua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut