Mitä tehdä, jos seksuaaliset fantasiat alkavat mennä liian pitkäle? – "Häpeä on valtava, jos tunnistaa itsessä sen puolen, että on erilainen kuin muut..."

Näkökulma: Seksuaalisista rajoista ja lapsiin kohdistuvasta kiinnostuksesta ei puhuta tarpeeksi, sanoo Setkriisityöntekijä Jukka Aho.

Meninkö liian pitkälle? Ovatko fantasiani sallittuja? Muun muassa nämä ovat kysymyksiä, joita Setlementti Tampere ry:n Välitä!-seksuaaliväkivaltatyön kriisityöntekijä Jukka Aho käy läpi nuorten kanssa.

Välitä-työssä tarjotaan apua nuorille, joilla on haitallista seksuaalista käytöstä tai jotka ovat huolissaan seksuaalisista ajatuksistaan tai toiminnastaan.

– Seksuaali-identiteetti muodostuu murrosiässä ja jos esimerkiksi huomaa kiinnostuvansa lapsista, pitää saada apua aikaisin, Aho sanoo.

Seksuaalisista rajoista tai esimerkiksi lapsiin kohdistuvasta kiinnostuksesta ei Ahon mukaan puhuta riittävästi.

– Voi tuntea itsensä aika yksinäiseksi, kun ei tiedä, kenen kanssa voisi vaikkapa koulussa jutella niistä seksuaalisuuden asioista, jotka tuntuvat hävettäviltä.

Haitallinen seksuaalinen toiminta on tiivistetysti sitä, mikä rikkoo lakia. Se pitää sisällään lapsiin kohdistuvat rikokset, mutta myös kaikki muut seksuaalirikokset, kuten esimerkiksi pakottamisen seksuaaliseen tekoon, raiskauksen tai seksuaalisen ahdistelun.

Ajattelu ja fantasiat on ihan ok.

Välitä-työssä pyritään toimimaan ennaltaehkäisevästi, kertoo projektikoordinaattori Anne Saarinen.

– Ajattelu ja fantasiat on ihan ok, mutta jos mietitään seksuaalisuuden kannalta, niin jos ne ajatukset haittaavat itseä tai muuttuvat haitallisiksi teoksi, kannattaa hakea apua, Aho jatkaa.

Seksuaalisesti vahingollisen toiminnan ytimessä on usein häpeä.

– Häpeä on valtava, jos tunnistaa itsessä sen puolen, että on erilainen kuin muut ja jos ei voi puhua kenellekään. Et voi kavereille tuolla sanoa, jos olet vaikka 15-vuotias, että mua kiinnostaa 10-vuotiaat. Sitten olet hiljaa ja kuuntelet muiden juttuja. Täällä voit sanoa ja sitä ei ihmetellä eikä siitä tehdä numeroa.

Välitä-työhön voi tulla puhumaan nimettömänä. Osa ohjautuu paikalle muiden viranomaisten kautta.

– Tavoitteena on, että saataisiin myös ammattilaisille viestiä, että on apua saataville. Me myös koulutamme ammattilaisia, Saarinen kertoo.

Nuoret ovat Ahon mukaan aiemmin olleet väliinputoajia. Oikeusministeriön rahoituksen myötä Välitä pystyy nyt tarjoamaan apua jo 15-vuotiaille. Moni kuitenkin miettii asiaa pitkään.

– Jos kyse on jostain lapsikohteisesta, ihminen saattaa miettiä sitä vuosia. Viime vuonna oli monta asiakasta, jotka olivat teini-ikäisenä huomanneet ja ajatelleet, että se menee ohi. 5–6 vuotta oli kulunut eikä mennyt ohi. Siitä oli tullut seuraamuksia, kuten masennusta ja ahdistusta. Niihin oli saatu apua ja sitten saatu sanottua, että on tällainen juttu, Aho sanoo.

Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että myös kuuntelija osaa suhtautua asiaan oikein.

– Jos väheksyy, ihminen ei hae apua. Ensikohtaaminen on tosi tärkeä.

Mistä apua?

Apua tarjoavia tahoja on koottu osoitteeseen www.seksuaalivakivalta.fi.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut