Poliisi ohjeistaa: Näin säilytät aseitasi oikein – "Vastuu huolellisesta säilyttämisestä on aina aseen haltijalla"

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Sisä-Suomen poliisi tiedottaa ampuma-aseiden oikeasta hallussapidosta. Aseita joutuu poliisin mukaan joka vuosi paljon vääriin käsiin pelkästään ampuma-aseiden huolimattoman säilyttämisen vuoksi, vaikka aseen haltijalle on säädetty ampuma-aselain 105. pykälässä huolellisuusvelvoite.

Sen mukaan ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten haltija on velvollinen pitämään ampuma-aseista, aseen osista, patruunoista tai erityisen vaarallisista ammuksia sellaista huolta, ettei vaaraa niiden joutumiselle asiattomien haltuun ole. Vastuu ampuma-aseen huolellisesta ja asianmukaisesta säilyttämisestä on aina aseen haltijalla.

Viime vuonna säädetyn ampuma-aselain muutoksen myötä aseen haltijan tulee huolehtia siitä, että jos hänellä on säilytettävänä erityisen vaarallinen ampuma-ase, useampi kuin viisi ampuma-asetta tai aseen osat useampaan kuin viiden ampuma-aseen kokoamiseen, aseet on säilytettävä murtoturvallisessa ja lukitussa turvakaapissa.

Turvakaapin hankkimiselle säädetty siirtymäaika umpeutuu 30. marraskuuta. Turvakaappia ei kuitenkaan edellytetä, jos aseiden säilytyspaikan poliisilaitos on hyväksynyt säilytystilat.

Ampuma-aselain 106. pykälän 2. ja 3. momentissa tarkoitetulta turvakaapilta vaaditaan, että sen on osoitettu täyttävän standardin EN 14450 vähintään tason S1 tai standardin EN 1143-1 vähintään tason 0 vaatimukset, tai turvallisuustasoa koskevilta vaatimuksiltaan vähintään vastaavat vaatimukset.

Poliisihallitus on lisäksi arvioinut ruotsalaisen SSF 3492 -normin vastaavan edellä mainittujen standardien vaatimuksia ja hyväksynyt normin mukaiset kaapit yli viiden aseen säilyttämiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut