Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi ohjeistaa: Näin säilytät aseitasi oikein – "Vastuu huolellisesta säilyttämisestä on aina aseen haltijalla"

Sisä-Suomen poliisi tiedottaa ampuma-aseiden oikeasta hallussapidosta. Aseita joutuu poliisin mukaan joka vuosi paljon vääriin käsiin pelkästään ampuma-aseiden huolimattoman säilyttämisen vuoksi, vaikka aseen haltijalle on säädetty ampuma-aselain 105. pykälässä huolellisuusvelvoite.

Sen mukaan ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten haltija on velvollinen pitämään ampuma-aseista, aseen osista, patruunoista tai erityisen vaarallisista ammuksia sellaista huolta, ettei vaaraa niiden joutumiselle asiattomien haltuun ole. Vastuu ampuma-aseen huolellisesta ja asianmukaisesta säilyttämisestä on aina aseen haltijalla.

Viime vuonna säädetyn ampuma-aselain muutoksen myötä aseen haltijan tulee huolehtia siitä, että jos hänellä on säilytettävänä erityisen vaarallinen ampuma-ase, useampi kuin viisi ampuma-asetta tai aseen osat useampaan kuin viiden ampuma-aseen kokoamiseen, aseet on säilytettävä murtoturvallisessa ja lukitussa turvakaapissa.

Turvakaapin hankkimiselle säädetty siirtymäaika umpeutuu 30. marraskuuta. Turvakaappia ei kuitenkaan edellytetä, jos aseiden säilytyspaikan poliisilaitos on hyväksynyt säilytystilat.

Ampuma-aselain 106. pykälän 2. ja 3. momentissa tarkoitetulta turvakaapilta vaaditaan, että sen on osoitettu täyttävän standardin EN 14450 vähintään tason S1 tai standardin EN 1143-1 vähintään tason 0 vaatimukset, tai turvallisuustasoa koskevilta vaatimuksiltaan vähintään vastaavat vaatimukset.

Poliisihallitus on lisäksi arvioinut ruotsalaisen SSF 3492 -normin vastaavan edellä mainittujen standardien vaatimuksia ja hyväksynyt normin mukaiset kaapit yli viiden aseen säilyttämiseen.