Kolumni Koulutus rakentaa tulevaisuutta – "Velanottoa huonompi päätös olisi koulutuksesta leikkaaminen"

Koulutus ja osaaminen ovat olleet Suomen vahvuuksia. Meillä on hyvät ja tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua omasta taustasta riippumatta.

Koulutusta ja sen merkitystä ei pidä unohtaa, vaikka nyt eletäänkin poikkeuksellista aikaa. Pandemia on vaikuttanut talouteen ja ihmisten elämään kaikkialla. Yrittäjät ja yritykset sekä myös julkinen talous ovat kärsineet tilanteesta.

Hallitus on reagoinut tilanteeseen taloudellisilla panostuksilla elvyttääkseen taloutta ja turvaamalla julkisten palveluiden rahoitusta. Tämä on edellyttänyt velanottoa, mikä on saanut osakseen kritiikkiä. Vaihtoehtona olisi kuitenkin ollut suuret palveluiden leikkaukset ja julkisen talouden kriisi.

Julkisten investointien ja palveluostojen pysähtyminen olisi heijastunut pian myös yksityiselle sektorille. Kuntapäättäjänä voi olla erityisen tyytyväinen kunnille osoitetusta taloudellisesta tuesta.

Ilman hallituksen toimia Tampereenkin taloustilanne näyttäisi nykyisen vaikean tilanteen sijasta lähinnä mahdottomalta.

Koronan koetellessa on pidettävä kuitenkin mielessä myös tulevaisuus. Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin koulutettua ja osaavaa työvoimaa, joka rakentaa maatamme ja tulevaisuutta. Koulutukseen on nytkin panostettava ja maan hallitus on huomioinut myös tämän näkökulman. Nyt koulutukseen panostetaan kaikilla asteilla. Toisen asteen koulutuksesta, ammattikouluista ja lukoista, tulee maksuttomia.

Oppivelvollisuutta laajennetaan korottamalla oppivelvollisuusikä kahdeksaantoista vuoteen. On entistä tärkeämpää, että jokaisella nuorella on myös toisen asteen tutkinto varmistamassa työllistymistä. Ammattikoulun opettajien ja ohjaajien palkkaukseen osoitetaan varoja samoin oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstön palkkaamiseen. Sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta huolehditaan alentamalla varhaiskasvatusmaksuja.

Julkisen velan kasvu on vaikea asia tulevaisuuden kannalta, mutta vielä velanottoa huonompi päätös olisi koulutuksesta leikkaaminen.

Koulutettu ja osaava väestö pystyy myös paremmin huolehtimaan siitä velasta ja sen maksamisesta kuin säästöjen seurauksena kouluttamatta jäänyt.

Meidän on kunnissa paikallisesti huolehdittava siitä, että koulutukseen panostetaan, eikä tehdä leikkauksia siihen paikallisestikaan. Koulutus on tärkeää joka tasolla päiväkodista yliopistoon.

kirjoittaja on vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut