Ravintolat: Tieto Salhojankadun Pubin myynnistä on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Pääomistajan mukaan paikka myydään ostajalle, joka kunnioittaa klassikkopubin henkeä.
Kaksitoista niitä on tähän mennessä ollut, selailee Matti Kalliola kalenteriaan maanantaina puolilta päivin tyhjässä Salhojankadun Pubissa.
Tamperelaisen klassikkopubin pääomistaja levitti viime viikolla muun muassa median kautta sanaa siitä, että vuonna 1969 perustettu Suomen vanhin brittipub on myynnissä. Kiinnostus heräsi nopeasti.
– Eräältä kiinnostuneelta sain 1,5 arkin perustelut, miksi minun pitäisi myydä hänelle, kertoo pubissa vuodesta 1976 työskennellyt ja omistajiin vuodesta 1996 kuulunut Kalliola.
Kalliolan mukaan kukaan kiinnostuksestaan ilmoittanut ei ole vielä tehnyt konkreettista tarjousta. Kiinnostuneiden joukossa on useita Tampereella ravintolatoimintaa pyörittäviä tahoja.
Myynnissä on Kalliolan ja tämän perheen hallussa olevat 84 prosenttia osakkeista.
Pubin tulevaisuuden piti olla ratkaistu pitkäksi aikaa, kun poika Tuukka alkoi pyörittää pubia vuonna 2014. Tuukka Kalliola kuoli keväällä 39-vuotiaana.
Moni britti on sanonut, että tämä on englantilaisempi kuin Lontoon brittipubit.
– Sovittiin Tuukan kanssa, että hän pyörittää tätä saman 18 vuotta, mitä minä. Se jäi nyt kuuteen vuoteen. Olen 71-vuotias enkä jaksa aloittaa ruljanssia uudelleen.
Loput 16 prosenttia osakkeista omistavat pitkäaikaiset työntekijät, nykyinen toimitusjohtaja Antti Purho ja ravintolalle kasvonsa antanut Steve Byde.
– Minä ja Steve emme ole tässä kohtaa kiinnostuneita luopumaan omista osuuksistamme, kertoo Purho.
Salhojankadun Pubin perustivat Terttu Nenonen ja Juhani Soramäki liiketilassa toimineen Ollin Grillin paikalle.
Paikka vakiinnutti nopeasti muun muassa Tampereen yliopistolta, Tekulta ja Taysilta kerääntyneen kanta-asiakaskunnan.
Tärkeä syy vetovoimaan oli paikan henkilökunta. Alkuvuosikymmeninä tiskin takana olivat Byden, Kalliolan ja Purhon lisäksi muun muassa egyptiläinen taistelulentäjä, myöhempi Mr. Abu Fuad Fouad Hanafi-Eweiss, vuonna 1993 oman pubin Pikilinnaan perustanut Hannu Toppari ja portsari Jyri Välke.
Sisustuksessa ainoa merkittävä muutos on keittiön väistyminen biljardipöydän tieltä vuonna 1973. Paikoillaan ovat muun muassa Tampereen Luther-talosta metrihinnalla ostetut alkuperäiset penkit.
– Moni britti on sanonut, että tämä on englantilaisempi kuin Lontoon brittipubit, kehuu Kalliola.
Maine on levinnyt myös mannermaalla, sillä kanta-asiakas oli nähnyt Bremenissä ravintolan vessassa tekstin I love Salhojankadun Pub.
– Ostaja löytyy. Kyse on vaan hinnasta. Lapsille pitää jäädä kaupasta jotain käteen ja itse haluan vielä matkustella, palaa Kalliola kauppaan.
Kalliolan mukaan rahaa oleellisempaa on kuitenkin oikean omistajan löytäminen. Vanha omistaja ei ole kahlitsemassa itseään jokaiseen sisustusesineeseen, mutta uuden vetäjän on osoitettava kunnioittavansa Salhiksen henkeä.
– Ostaja saa ainutlaatuisen paikan ja helkkarin hyvän pubin, mainostaa myyjä.