Lähteekö TaPu vaaleihin? – Oksanen ja Schafeitel ehdolle joka tapauksessa

Politiikka: Vuonna 1992 polkaistun liikkeen vaalitarina on vaarassa katketa. Tamperelaisen kuntapolitiikan vanhojen sotaratsujen vaaliehdokkuuksia kohtalo tuskin estää.

Kunnallispolitiikan konkariosastoa edustava Yrjö Schafeitel (TaPu) kaipaa lisää seuraa Tampereen kaupunginvaltuustoon. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen Puolesta -ryhmän osallistuminen kevään kuntavaaleihin näyttää syksyn taittuessa lokakuuhun epävarmalta. Ryhmän toinen kaupunginvaltuutettu Yrjö Schafeitel sanoo suoraan, että sitä voi pitää jopa epätodennäköisenä.

Aikaa listojen kanssa olisi vielä tammikuulle saakka, mutta ennuste riittävän listan keräämiseksi on huono. Nimiä on tässä vaiheessa tiedossa kymmenkunta ja ainakin viisinkertainen määrä tulisi saada, jotta järkeviin asemiin olisi edes kohtuulliset edellytykset.

– Tammikuun alkupuolella se on sitten selville, miten tässä käy. Tällä hetkellä näyttää pahalta, ja toivoa sopisi että ehdokkaita nyt tulisi lisää, ilmoittautua saa, Schafeitel sanoo.

Tilanne ei ole kuitenkaan vielä ihan niin synkkä, etteikö kokenut konkari löytäisi asioista huumoriakin. Schafeitel on seurannut tarkasti SDP:n niin sanotun Aleksovski-ryhmän liikkeitä.

– Minä olen sanonut heille, että tervetuloa vaan meidän listoillemme. Tämä kommentti korkeintaan puolileikillään, hän huomauttaa.

Lauantain Tamperelaisessa ex-kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) kertoi, että tuskin lähtee kuntavaaliehdokkaaksi.

– Ihmiset jäävät pois eri syistä. Valtuustossa on nyt iälläkin olevaa väkeä sen verran, että kokoonpano muuttuu varmasti ensi keväänä, Schafeitel huomioi.

Tampereen Puolesta teki aikoinaan näyttävän sisääntulon kaupunginvaltuustoon, kun kaupungilta potkut saanut Pekka Paavola marssi sen riveistä sisään syksyllä 1992. Pitkälti Paavolan äänimäärän – 8 728 – ansiosta TaPu sai kahdeksan valtuutettua.

Sittemmin suosio on vaihdellut, ja jossain vaiheessa TaPua edusti pelkkä Lasse Oksanen. Veikko Vallinin siirryttyä valtuustokaudella Perussuomalaisiin TaPun vahvuuden ovat muodostaneet Oksanen ja Schafeitel. Molemmat nähdään jossain muodossa vaaliviivalla.

– Päätin maanantaina aamupäivän aikana että lähden sitten tarvittaessa Perussuomalaisten listalle sitoutumattomana. Minkään puolueen jäseneksi en kuitenkaan näillä vuosilla enää ryhdy, Schafeitel huomauttaa.

– Ensin katsotaan, lähdemmekö TaPuna. Se on ensisijainen vaihtoehto. Jos ei onnistu, käydään neuvotteluja. Ehdolle olen lähtemässä, Lasse Oksanen vahvistaa.

Mitä sitten tapahtuu Tampereen Puolesta-ryhmälle, jos käy niin että sen aktiivijäsenet päättävät jättää kevään 2021 kuntavaalit sikseen?

Ainakin tarinalle on luvassa jatkoa.

– TaPu jää henkiin. Siitä tulee niin sanotusti vapaa kansalaisjärjestö, Schafeitel muotoilee.

Tampereen Puolesta

Ex-kaupunginjohtaja Pekka Paavolan 1990-luvun alussa perustama kansanliike ja yhdistys.

Paavola sai TaPun ehdokkaana 8 728 ääntä ja ryhmä sai kahdeksan edustajaa valtustoon.

Kuluvalla vaalikaudella ryhmää ovat edustaneet Lasse Oksanen ja Yrjö Schafeitel Veikko Vallinin siirryttyä vaalikauden alussa Perussuomalaisten riveihin.

On mahdollista, että TaPua ei nähdä lainkaan kevään 2021 kuntavaaleissa, sillä ryhmä ei ole onnistunut keräämään riittävästi ehdokkaita vaaleja ajatellen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut