Tältä näyttää Pyynikintorin taidepysäkki – värikkäissä seinämissä käytetty autojen vanhoja ikkunalaseja

Jaakko Himasen Tuulensilmät-teos valmistuu vuoden loppuun mennessä. Jaakko Himanen / Fantasia Works. Kuva: JCDecaux Finland Oy / Idis Design Oy / Skyfox

Riina Haapala

Pyynikintorin taidepysäkki valmistuu tämän vuoden lopulla. Tuulensilmät-teos on tamperelaisen taiteilija Jaakko Himasen suunnittelema. Pysäkki rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja.

– Taidepysäkin taiteen toivottiin hakuvaiheessa liittyvän luontevaksi osaksi Pyynikintorin historiallista torimiljöötä ja läheistä Tampereen taidemuseota sekä olevan luonteeltaan mieleenpainuvaa ja iloista. Kuten luonnoskuvasta näkyy, Jaakko Himasen tulevasta taideteoksesta ei väriä ja hyvää mieltä puutu. Lisäksi autojen ikkunalasien käyttäminen teoksen materiaalina ihastutti työvaliokuntaa, kuvailee Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju tiedotteessa.

Värjätystä korkeapainelaminaattilevystä valmistettujen seinämien pääväritys on Taidemuseon suuntaan katsottaessa limenkeltainen ja Pyynikintorin suuntaan katsottaessa fuksianpunainen.

– Autojen kuperat tuulilasit ovat linssin kaltaisia heijastelevia objekteja, joiden sommittelulla voi leikitellä loputtomasti. Kierrätyslaseihin sisältyy myös ajatus kehityksen kulusta ja henkilöautojen jäämisestä tarpeettomaksi uuden joukkoliikenneratkaisun saapuessa. Voidaan ajatella, että lasit ovat peräisin niistä autoista, jotka ovat vapautuneet käytöstä ratikan myötä. Lasien sommittelu, kuten myös koko teos on villi ja värikäs ja Pyynikintorin uusi iloinen maamerkki, kertoo taiteilija Jaakko Himanen tiedotteessa.

Pyynikintorin taidepysäkin toteutuksen on rahoittanut tamperelainen Majaoja-säätiö. Taidepysäkin toteutuksesta järjestettiin avoin portfoliohaku, johon osallistui 55 taiteilijaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut