Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väitöskirja: Sairaalabakteereita vastaan voidaan tulevaisuudessa taistella uusin asein

Tuore väitöskirja antaa toivoa siitä, että sairaalabakteereja vastaan voidaan tulevaisuudessa löytää uusia hoitomuotoja.

Itä-Suomen yliopistossa väittelevä proviisori Prasanthi Medarametla tutki väitöskirjatyössään kahta bakteerien proteiinia, joihin vaikuttamalla voitaisiin hoitaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Tulokset auttavat tiedotteen mukaan löytämään uusia hoitomuotoja sairaalabakteerien aiheuttamiin tulehduksiin.

Uusia hoitomuotoja on etsitty EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa Integrate-hankkeessa, jossa etsitään uusia lääkkeitä niin sanottuja Gram-negatiivisia bakteereja vastaan. Medarametlan väitöstutkimus keskittyi tiedotteen mukaan näistä kohteista kahteen: LsrK-kinaasiin sekä malaattisyntaasi G:hen. Molemmat liittyvät haitallisiin bakteeritulehduksiin, mutta bakteerien elinvoimaisuus ei riipu suoraan niistä.

– Ne voivatkin tarjota epäsuoran reitin bakteerien taudinaiheuttamiskyvyn heikentämiseen. Hoito ei tapa bakteereja, vaan auttaa immuunijärjestelmää selviytymään infektiosta, Medarametla kertoo tiedotteessa.

Väitöskirjatyössä hän käytti laskennallisia työkaluja ja tulokset osoittavat yliopiston mukaan menetelmän hyödyllisyyden käytännön kokeiden rinnalla.

Bakteerien antibioottiresistenssiä pidetään akuuttina maailmanlaajuisena kriisinä. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että sairaalabakteerit tappavat vuosittain 700 000 ihmistä ja jos mitään ei tehdä, luku voi vuonna 2050 olla jo 10 miljoonaa ihmistä. WHO onkin jo pitkään korostanut, että antibioottien leväperäistä käyttöä pitäisi vähentää ja uudentyyppisiä lääkkeitä kehittää.

Master of Science (Pharmacy) Prasanthi Medarametlan väitöskirja "Identification and design of new antibacterial agents using computational approaches" tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 8.10. järjestettävässä väitöstilaisuudessa. Vastaväittäjänä toimii professori Matthias Rarey Hampurin yliopistosta ja kustoksena professori Antti Poso Itä-Suomen yliopistosta. Tilaisuus on englanninkielinen ja sitä voi seurata myös verkossa.