Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni SER ja viiden vuoden takuu – "Elektroniikkaromun määrä on nimittäin kansainvälisen luokan ongelma"

Meillä meni vastikään rikki amerikkalaisen autotallipajan tekemä printteri ja ruotsalaisen laatumerkin tehosekoitin. Ostettu 2018 ja takuut menneet juuri umpeen. Varaosan hinta on 80 prosenttia uuden hinnasta eli eipä kannata korjata varsinkin kun toisessa kyseessä on tyyppivika - joka ei kuitenkaan kuulu takuuseen.

Ei muuta kuin vanhat SER-lavalle ja uudet kaupasta tilalle.

Eihän tässä ole mitään järkeä!

Lapsuuteni tuttuja ja turvallisia ääniä olivat Adler-kirjoituskoneen nakutus joka kertoi että isä on työhuoneessaan ja keittiöstä kuuluva Braun-yleiskoneen jyrinä joka kertoi että kohta saadaan perunamuusia. Ihanan stereotyyppistä mutta se ei ole asian pointti: kumpikin laitteista täytti tehtävänsä vuosikymmeniä eikä niitä vaihdettu uuteen siksi että menivät rikki vaan aika ajoi ohi.

Nyt meille tarjotaan normaalina mallia jossa printteri, kännykkä tai televisio kestää muutaman vuoden jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen. Samalla valmistajat kilvan kehuvat ympäristöystävällisyyttään ja kestävää kehitystä.

Mitä tapahtuisi jos laitettaisiin EU:ssa kahden vuoden sijaan viiden vuoden pakollinen takuu? Valmistaja ja myyjä vastaisivat, että laite toimii vielä viiden vuoden kuluttua. Läppärin ja kännykän päivitykset tulevat ajallaan, televisiosta eivät kondensaattorit kuivu ja se tulostinkin raksuttaa edelleen ja rikkoontuneet osat vaihdetaan uusiin. Ellei tuota pysty tai halua lupaamaan niin maksaa sitten veroluonteisena maksuna siitä että täyttää SER-lavaa turhaan. SER:n eli sähkö- ja elektroniikkaromun määrä on nimittäin ihan kansainvälisen luokan ongelma.

SER:iä syntyy maailmassa noin 6 kiloa päätä kohden vuodessa. 45 tonnin rekkakuormia tästä syntyisi miljoona eli rekkajonon pituus olisi sama kuin matka etelänavalta pohjoisnavalle. Suomessa tätä romua tulee 26 kiloa aikuista kohden - läppäri painaa kilon tai kaksi, 43 tuuman taulutelkka kahdeksan. Meillä näitä sentään yritetään kierrättää mutta ei se ole peruste myydä pientä osaa melkein uuden hinnalla.

En ole mikään verojen ja lisäregulaation ystävä, mutta viiden vuoden takuuaika saattaisi ohjata asioita oikeaan suuntaan ja tällä kohtaa olisin maapallon ystävänä sitä mieltä että koetetaan.

Laitteiden hinta varmaan nousisi mutta itse olen siihen valmis – yksi kalliimpi on halvempi ja parempi kuin kaksi halpaa.