Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on todellista vanhan liiton retromeininkiä! Laajennettu flipperihalli avataan lauantaina Nekalassa – "Sittenhän tämä on lähtenyt ihan käsistä"

Pinball Unionin flipperihallin laajennus on nyt avattu. Nekalassa sijaitsevassa hallissa on entisen 70 neliömetrin sijaan 140 neliömetriä. Flippereitä on pelattavana tällä hetkellä parikymmentä jäsenien noin 40:stä koneesta, joten niitä on tulossa lisää.

Flipperihallia pyörittää osuuskunta, jossa on seitsemän jäsentä. Yksi heistä on Mikko Kulmala, joka kertoo, että halli sai alkunsa, kun viisi nekalalaista ajatteli, että olisi kiva, kun voisi pelata samassa tilassa. Jokaisella oli pari konetta ja kun tila löytyi, ne vietiin sinne.

Kulmala itse hankki flipperin vuoden 2019 alussa ja alkoi käydä kilpailemassa. Hallilla kävi ilmi, että porukkaa kaivattiin lisää. Pääsymaksuna oli yksi flipperi.

– Sittenhän tämä on lähtenyt ihan käsistä. Flipperit ei viihdy yksin, vaan niillä on tosi paha tapa monistua, Kulmala nauraa.

– Yleensä kotona sisustuksesta vastaava ei ensimmäisenä ajattele tällaista kauniisti väritettyä valoshowlaatikkoa olohuoneen nurkkaan. Täällä on meidän olohuone.

Tilan vuokraaminen ei kuitenkaan ole ilmaista ja flipperikulttuuria on haluttu laajentaa, joten tiloissa pidetään avoimia peli-iltoja. Aukioloajat kuitenkin vaihtelevat, sillä osuuskunnan jäsenet harrastavat flippereitä päivätöiden ohella. Pelit ovat ilmaisia ja niitä saa pelata sisäänpääsymaksulla niin montaa kuin huvittaa.

Suurin osa hallin flippereistä on peräisin 1990-luvulta. Uusimmat edustavat 2000-lukua ja vanhin kone on vuodelta 1976. Kulmala kertoo, että koneiden hinnat vaihtelevat suuresti. Uudet flipperit maksavat 6 000–10 000 euroa.

– Käytetyn projektikoneen voi saada satasilla. Toimivat ovat päälle tuhat euroa, ihan riippuu koneesta, Kulmala kertoo.

Flipperin omistaja pääseekin usein pelaamisen lisäksi myös kunnostamaan laitetta.

– Ikuri arcaden Janne on sanonut, että on flippereitä on kahdenlaisia: niitä, jotka ovat rikki ja niitä, jotka ovat menossa rikki, Kulmala naurahtaa.

Flipperit olivat välillä jo katoava perinne ja koneista haluttiin eroon. Nyt harrastus on kasvattanut suosiotaan ja se on nostanut myös koneiden hintaa.

– Näiden hinnat ovat nousseet kymmenen vuoden aikana ihan älyttömästi.

Flipperissä myös kisataan aivan kuin missä tahansa muussakin lajissa. Ranking-järjestelmää pitää yllä lajin kattojärjestö Ifpa. Tänä vuonna koronaviruksen vuoksi ranking-pisteitä ei jaeta, mutta Pinball Union halusi silti järjestää avajaisissaan epäviralliset kisat.

Jos tavallinen pelaaja keskittyy pallon pysymiseen pelissä, harrastaja alkaa huomata, mistä saa pisteitä. Vanhat koneet ovat yksinkertaisempia, mutta uusissa on jippoja, jotka kasvattavat pisteitä.

– Huiput ottavat pallon haltuun ja päättävät, että tuonne lyön sen ja sinne se menee.

Kulmala sanoo, että flipperiharrastuksen aloituskynnys on matala. Omaa konetta ei tarvitse ostaa.

– Pirkanmaalla on siinä mielessä hyvä tilanne, että täällä on kolme hallia. Jos haluaa harrastaa, siihen on mahdollisuus.