Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Hiedanrannassa pääsee kyytiin, kun robotti ajaa – "Kun luultiin, että kaikki on hyvin, tuli pari kaivantoa eteen"

Liikenne: Kyseessä on kokeilu, jossa kuka tahansa pääsee maksutta roboauton kyytiin.

Hiedanrannassa alkaa maanantaina kulkea roboauto ”Robo”, jonka kyytiin pääsee kuka tahansa. Kuuden viikon koeliikenne on maksuton. Itsenäisesti ajava Robo kulkee Paasikiventieltä muun muassa Lielahden kartanolle.

Roboauto liikkuu 20 kilometrin tuntinopeudella ja hyödyntää ajamisessa muun muassa kameroita, sensoreita ja tutkia. Niiden avulla Robo ajaa ja tunnistaa muita tienkäyttäjiä. Robo jarruttaa ja tarvittaessa pysähtyy, jos sen tielle tulee este.

Vaikka Robo liikkuu itsenäisesti, kokeilun aikana sen sisällä tai lähellä on turvakuljettaja.

Tarkoituksena on kuitenkin testata Roboa ilman kuljettajaa, jotta nähdään, miten ihmiset reagoivat kuskittomaan ajoneuvoon.

Roboa on tänä kesänä ajelutettu ympäri Hiedanrantaa ja opetettu sille reittiä. Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenman kertoo, että reitin opettamisesta saatiin hyvää oppia myös tulevaan.

– Kun luultiin, että kaikki on hyvin, tuli pari kaivantoa eteen. Siitä saatiin hyvää oppia, koska alue tulee elämään vielä 40 vuotta tästä eteenpäin, Stenman kertoo.

Olemme varmoja, että on turvallista ottaa ihmisiä kyytiin.

Roboautoa on myös opetettu toimimaan tilanteissa, joissa se kohtaa vastaantulijan. Paasikiventien lähellä liikkuu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden lisäksi raskasta kalustoa, joita Robon pitää osata varoa.

– Olemme varmoja, että on turvallista ottaa ihmisiä kyytiin, Stenman kertoo.

Roboa operoi Roboride Oy. Toimitusjohtaja Tatu Nieminen muistuttaa, että liikenneonnettomuudet johtuvat useimmiten inhimillisistä virheistä.

– Autonominen ajoneuvo noudattaa liikennesääntöjä. Se ei aja ylinopeutta, ei väsy tai räplää kännykkää, Nieminen sanoo.

Nieminen sanoo, ettei Roboa ole tarkoitettu pitkälle matkalle tai maantienopeuksiin.

– Keskitymme ensimmäiseen ja viimeiseen kilometriin, hän kuvailee.

Tämä tarkoittaa käytännössä matkaa kotiovelta bussipysäkille tai toisessa päässä pysäkiltä vaikkapa työpaikalle.

Pekka Stenman uskoo, että itseohjautuvat ajoneuvot ovat tulleet jäädäkseen.

– Tulevaisuudessa halutaan, että tämä on liikkumisväline osana joukkoliikennejärjestelmää.

Itseohjautuva auto on kuitenkin monelle vielä vieras asia. Periaatteessa sellaisen voisi kuitenkin ottaa osaksi julkista liikennettä vaikka heti.

– Teknisesti on jo valmiudet, Tatu Nieminen kertoo.

Stenmanin mukaan taloudellinen puoli on kuitenkin vielä kysymysmerkki. Teknologia on Stenmanin mukaan vielä arvokasta.

– Miten tämä voi olla osa joukkoliikennejärjestelmää kannattavasti, Stenman sanoo.

Tatu Niemisen mukaan kannattavuus tulee siitä, ettei turvakuljettajaa ole mukana vaan roboautoa valvotaan etänä. Hän uskoo, että teknologia tulee halpenemaan, kun valmistusmäärät kasvavat.

Tärkeä osa roboautokokeilua on käyttäjäpalaute: auto kerää itse tietoa ajetuista kilometreistä, käyttöajoista, energiankulutuksesta ja käyttäjämääristä. Myös käyttäjiltä kerätään palautetta ja kokemuksia kyydistä.

Roboautokokeilu on osa Hiedanrannan MaaS-hanketta. Roboauton lisäksi hankkeessa on kokeiltu muun muassa kaupunkipyöriä ja fillarilainaamoa. Hanketta tulee Euroopan aluekehitysrahasto.