"Valte! Sie oot nyt velkaa” – TV2:n Metsoloista tuli niin suosittu sarja, että todellisuus ja draama menivät sen jälkeen Suomessa monta kertaa sekaisin

Sarja: Miljoonasuosion saavuttaneen tuotannon tekijät muistelevat nyt Tamperelaisen erikoishaastattelussa, miksi siitä tuli niin suosittu.

Metsoloiden päätösjaksosta on kulunut 25 vuotta. Reijo Lahtinen, Sari Lilliestierna, Esko Raipia, Anna-Liisa Tapio, ja Raimo Mikkola kokoontuivat muistelemaan menneitä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Se on sarja, joka syntyi täysin sattumalta aloitetun käsikirjoituksen pohjalta. Se on sarja, joka keräsi vuosina 1993–1995 televisioiden ääreen parhaimmillaan yli 1,7 miljoonaa katsojaa – joulujaksoa katsoi peräti 2,3 miljoonaa. 41 jaksoa, kolme tuotantokautta.

Se on Metsolat, jota kuvattiin pitkälti Pirkanmaalla, mutta myös Kainuussa.

Muistatko, kun Metsolan Erkki osti sukset Piipposen Urheiluliikkeestä? – Kokeneen tuottajan bongaus laittoi käsikirjoituksen uusiksi

– Sarjassa oli sellainen imu, että sitä oli jotenkin vaan pakko katsoa, kertoo näyttelijä Anna-Liisa Tapio.

Yksi keskeinen tekijä ohjelman taustalla oli Raimo Mikkola, joka hääri tuottajana. Hänen keskeinen aisaparinsa oli ohjaaja ja käsikirjoittaja Carl Mesterton.

– Varmaan oli niin, että Calle osasi suomenruotsalaisena katsoa härmäläisiä vähän etäältä, kuten Neil Hardwick brittinä aikoinaan Reinikaisessa. Ohjaajana hän oli ihmislähtöinen kaveri, joka antoi näyttelijöiden kokeilla rauhassa ennen kuin puuttui kohtausten kulkuun, Mikkola muistelee.

– Minulle Calle sanoi ajatelleensa ensin isompaa roolia, mutta kertoi sitten rehellisesti tulleensa toisiin ajatuksiin ja kysyi, miten olisi pienempi rooli. Suostuin, kertoo Kirsiä esittänyt Sari Lilliestierna.

Monta kertaa sattumakin sattui onnellisesti peliin. Siihen yhdistyi tarkkapiirteinen ammattimaisuus: kuvausaikataulut suunniteltiin 15 minuutin tarkkuudella.

Metsolat-tuottaja Raimo Mikkola koki yllätyksen, kun sarjaa alettiin valmistella: syynä Jouko Turkan Kiimaiset Poliisit – "Kaikki poliisiasut olivat ihan p****na"

– Kuvauspaikkoja etsiessä päädyin sattumalta Mouhijärven keskustaan. Nopeasti selvisi, että tämä se on: kylteissä luki esimerkiksi Säästöpankki ja Paikallissanomat mutta kunnan nimeä ei näkynyt missään. Ihan täydellinen paikka sarjaan siis, Mikkola muistelee.

Lopputuloksen osalta fakta ja fiktio menivät iloisesti sekaisin. Metsolat toi ruutuun niin todenmukaisen ajankuvan, että katsoja ei aina näyttelijää näyttelijäksi tunnistanut.

– Muistan, kun asioin terveyskeskuksen päivystyksessä ja siinä oli aika liuta romaneita. Asioinnin jälkeen yksi niistä nousee seisomaan ja kysyy, että ootsie se Metsoloiden pankinjohtaja? Minä nyökkäsin, ja hetken päästä kuuluu ”Valte, sie oot 10 euroa velkaa”, muistelee Jaakko Järvenheimoa esittänyt Esko Raipia takavuosien kokemusta.

Erikoisia tilanteita tuli vastaan myös näyttelijä Reijo Lahtisella. Myös hän sai useasti vastata ihmisten vilpittömiin taloushuoliin ja monenlaisiin kysymyksiin nimenomaan pankinjohtajan, ei näyttelijän roolissa.

Metsoloita tehtiin 21 kokoillan elokuvan mitalta, mutta tekijät olisivat halunneet tehdä enemmänkin: kansa rakasti sarjan hahmoja ja sarjaa. Raipia ja Mikkola sanovat, että tietävät miksi sarja ei jatkunut, mutta eivät sitä julkisuuteen tule koskaan kertomaan.

Jotain muuta sen sijaan jäi.

– Sarjasta jäi varmuudella ikuinen muisto sen tekijöille, ryhmä sanoo.

Tv-sarja

Metsolat

Yle TV2:n vuosina 1993–1995 esittämä suomalainen draamasarja.

Sitä kuvattiin runsaasti Pirkanmaalla, muun muassa Mouhijärven keskustassa ja Sappeella.

Sarjan ohjasi ja osin myös käsikirjoitti Carl Mesterton, tuottajana hääri Raimo Mikkola.

Sarjaa kuvattiin 41 jaksoa kolmen tuotantokauden aikana. Jokaisella jaksolla oli vähintään miljoonayleisö.

Kaikki huipentui sarjan joulujaksoon: sitä seurasi aikoinaan yli 2,3 miljoonaa katsojaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.