Näkökulma: Tiina Elovaara jätti kansanedustajana lakialoitteen, joka esitti että kiusaaja joutuisi vaihtamaan koulua. Nyt opiskelijana hän tutki, minkälaista keskustelua aloitteesta käytiin.
Vuonna 2016 tuolloinen Perussuomalaisten tamperelainen kansanedustaja, sittemmin Sinisiin siirtynyt Tiina Elovaara teki lakialoitteen, jossa ehdotettiin perusopetuslain muutosta niin, että kaikkein vakavimmissa kiusaamistapauksissa viimeisenä keinona kiusaaja siirtyisi toiseen kouluun.
Lakialoitetta kannatti 100 kansanedustajaa, mutta sitä ei hyväksytty. Elovaaran eduskuntataival päättyi keväällä 2019.
Keväällä 2020 nykyinen Tampereen yliopiston aikuiskasvatustieteen opiskelija Tiina Elovaara teki kandidaatin työnsä liittyen siihen, millaista mediakeskustelua aloitteesta syntyi. Diskurssianalyysin perusteella aloitteeseen ei suhtauduttu myötämielisesti.
– Käsittelyssä oli mediasisältöjä, joista suurimmassa osassa haastateltiin virallisia tahoja. Mukana oli myös kansalaismielipiteitä ja poliitikkoja. Valtaosa keskustelusta oli kriittistä. Kansalaiset olivat kuitenkin usein eri mieltä viranomaisten kanssa, he monesti aloitteen kannalla.
Elovaara tutki ja ryhmitteli näkemyksiin liittyneitä perusteluja.
– Se oli yleinen perustelu, että kiusaaminen jatkuisi sitten toisessa koulussa. Näin usein käykin, mutta uhrille kun hän joutuu vaihtamaan koulua.
– On sanottu, että ratkaisu olisi liian monimutkainen. Eikö se sitten ole monimutkaista, että kiusattu joutuu luopumaan tutusta ympäristöstä ja kavereistaan? On kuitenkin selvää, että sekä kiusattu että kiusaajat tarvitsevat apua.
Elovaara sanoo ymmärtävänsä, että asia voi olla opettajille ja rehtorille kova paikka.
– Tällaisessa tilanteessa voi tuntua siltä, että oma ammattitaito laitetaan kyseenalaiseksi. Olen ehdottomasti opettajien tukena asiassa: vaikeissa tilanteissa pitäisi olla enemmän työkaluja, puhutaan kuitenkin lasten turvallisuudesta.
– Asiaa ei pidä ajatella myöskään rangaistustoimenpiteenä, vaan nimenomaan työkaluna asioiden kärjistyessä. Kyseessä ei ole rangaistustoimenpide senkään vuoksi, että nykyisin käytäntöä sovelletaan kiusattuun.
Elovaara ihmettelee lisäksi sitä, ettei Suomessa pidetä tilastointia siitä, moniko lapsi ja nuori joutuu vaihtamaan koulua kiusaamisen seurauksena.
Kolumni: Tämä ei ole hyvä hetki – "On täysin ok lannistua, tuntea voimattomuutta ja masennusta"
– Tässä olisi opetusministerille ja ministeriölle ehdottomasti asia hoitaa kuntoon.
Elovaara toivoo, että joku nykyisistä kansanedustajista ottaisi teemasta kopin.
– Jos joku haluaa lähteä edistämään asiaa, olen valmis auttamaan.