Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kaupat, kauppakeskukset, konsertit..." – koronan kiihtymisvaihe sai THL:n päivittämään kasvomaskisuosituksen

Suositusta kasvomaskien käytöstä kansalaisille on päivitetty. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä, sanotaan THL:n tiedotteessa.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

– Kaupat, kauppakeskukset, konsertit, elokuvaesitykset, uskonnolliset tilaisuudet, huvipuistot, museot. Hyvin paljon erilaisia tiloja ja tilanteita, luetteli THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen muutamia esimerkkejä kiihtymisvaiheen maskisuosituksista sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa.

Kiihtymisvaiheen maskisuositus koskee myös esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksia (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluja sekä koronavirustestiin hakeutuvia henkilöitä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Samoin kiihtymisvaiheen maskisuositus koskee riskialueelta Suomeen saapuvia matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

– Se, olemmeko alueellisesti kiihtymisvaiheessa, on kysymys, jota tarkastellaan nyt eri puolilla Suomea, Puumalainen jatkoi.

Paikalliset, uudet laajat tartuntaryppäät ja -ketjut ovat nostaneet tapausmääriä ja ilmaantuvuutta merkittävästi joillakin alueilla, eli osassa maata on jo merkkejä epidemian kiihtymisestä. Toisaalta joillakin alueilla on onnistuttu hyvin jäljittämään ja katkaisemaan aiemmin todettuja tartuntaketjuja. Joillakin alueilla tilanne on pysynyt rauhallisena jo pitkään. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.