Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kysely sen selvitti: tamperelaisilla on paljon lempipuita ja runsaasti puutoiveita

Tamperelaisilla on paljon lempipuita ja runsaasti puutoiveita. Se selvisi kyselyssä, joka toteutettiin kesäkuussa.

Kyselyssä vastaajat merkitsivät nettikartalle mielipuiden ja uusien puiden paikkoja eri puolille Tamperetta, mutta eniten keskustan alueelle. Puihin liittyviä tarinoita ja mietteitäkin saatiin talteen. Kysely liittyi Tampereen ensimmäiseen kaupunkipuulinjaukseen, joka valmistuu syksyn aikana.

Karttamerkintöjä kertyi 1 406, joista mielipuumerkintöjä oli 502 ja toiveita uusista puista 904. Halutessaan vastaajat saivat liittää puuhun tarinan ja kuvan. Tarinoissa puut muistuttavat luonnon hitaasta kiertokulusta ja liittyvät moniin ihmisten arkisiin kokemuksiin.

– Kaikki, joissa on historian havinaa, rauhoittaa ja virkistää mieltä, toteaa yksi vastaaja.

Mielipuumerkinnöissä painottui keskusta; tärkeitä puita löytyi lähes joka puolelta keskustaa. Eniten niitä merkittiin Eteläpuistosta, Koskikeskuksen ympäristöstä, yliopiston lähistöltä, Sorsapuistosta ja Tammelasta.

Vastaajat merkitsivät mielipuita paljon myös keskustan ulkopuolelta – eniten Tesomajärven pohjoisrannalta, Vuoreksesta, Kaukajärven ja Haiharan alueilta sekä Hakametsästä.

Uusia kaupunkipuita ehdotettiin istutettavaksi eri puolille kaupunkia, mutta eniten keskustan alueelle. Keskustassa suosituimpia paikkoja uusille puille olivat Ratinan kauppakeskuksen viereinen alue, Laukontori sekä Järvensivun ja Iidesrannan välinen alue. Myös Amuriin, Hämeenpuiston pohjoispäähän, Eteläpuistoon, Koskikeskuksen tuntumaan ja Tammelantorille toivottiin lisää puita.

Keskustan ulkopuolella toivepuissa painottui idän ja kaakon suunta sekä läntinen Tampere.

Vastaajat saivat karttamerkinnän lisäksi myös tarkentaa ja perustella toiveitaan. Tampereelle toivottiin muun muassa kirsikkapuistoa tai -puistoja, lisää jalopuita pehmentämään ja värittämään maisemaa sekä lisää puita vaimentamaan liikenteen melua. Puiden istuttaminen mainittiin myös lahjana uusille sukupolville.

Kysely oli avoinna 1.–30.6.2020 kaupungin karttapalvelussa.