Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | ”Kammarilaisena haluan tuottaa iloa!” – On hienoa huomata pystyvänsä olemaan avuksi

Vapaaehtoinen: Marjatta Kujala on ollut mukana Mummon Kammarin toiminnassa jo 14 vuotta.

Mummon Kammarin kahvilasta Hämeenkadulta voi löytää kerran viikossa monelle kaupunkilaiselle tutuksi käyneet kasvot.

Marjatta Kujala on ollut mukana yhdistyksessä jo yli kymmenen vuotta, joista kahvilatoiminnassa lähes yhdeksän vuotta.

Eläkkeelle jäätyään Kujala järjesteli itselleen päiväohjelmaa ja päätyi järjestön perehdyttämiskoulutukseen.

– Olin kuullut Mummon Kammarista, ja menin katsomaan, millaista siellä on ja mitä siellä voisi tehdä. Jäin koukkuun! Kujala kertoo ja naurahtaa.

Mummon Kammari on kohtaamispaikka ja toimintakeskus, johon kaikenikäiset ovat tervetulleita. Sen myyntituotosta käytetään kymmenen prosenttia lähetystyöhön ja nuorten työllistämiseen tamperelaisten ikäihmisten ulkoilu- ja asiointiavuksi.

Mummon Kammarin avustava toiminta puolestaan on tarkoitettu yli 65-vuotiaille. Avun välityksen kautta vapaaehtoinen voi saada muun muassa oman ystävän, jonka luona hän vierailee esimerkiksi kerran viikossa.

On hienoa huomata pystyvänsä olemaan avuksi.

Kertaluontoisena keikka-apuna vapaaehtoinen voi käydä saattamassa avustettavan vaikka lääkärille, poiketa kahvilla tai olla juttuseurana.

Alkuaikoina Kujala teki paljon keikkaluontoista työtä ja osallistui vapaaehtoistoimintaan myös esimerkiksi leipomalla pullia ja sämpylöitä.

Ystävätoiminnasta Kujala sai yhdeksän vuoden aikaisen ystävän, joka tuntui hänelle kuin omaiselta. Nykyään ystävyyksiä muodostuu suoraan kahvilatoiminnan kautta.

– Sanomme keskustassa olevaa toimitilaamme kyläpaikaksi. Meillä on siellä huippumukava vakituinen henkilökunta ja aina kolmesta neljään henkeä kahvilaporukassa, Kujala kertoo.

Hän odottaa aina innolla jokaista työpäivää.

Kyläpaikasta löytyy monenlaista harrastustoimintaa ja päivän teeman mukaista ohjelmaa. Kujala vinkkaa, että siellä on kahvilan lisäksi sukkapuoti, jonka kaikki sukat ovat vapaaehtoisten neulomia. Hän on itsekin neulonut sinne monenlaisia sukkia.

Kahviosta löytyy joka aukiolopäivänä itse leivottua pullaa ja kahvia. Pullan tuoksu tulvahtaakin aina ensimmäisenä vastaan astuessaan ovesta sisälle.

– Monet sanovat, että on viikon huippuhetki, kun saa meiltä tuoretta kahvia ja pullaa, Kujala toteaa.

Kahvilassa Kujalan toimiin kuuluvat kahvinkeitto ja muu kahvilan pyörittäminen. Hänestä on hienoa huomata pystyvänsä olemaan avuksi. Työssä kohtaa myös paljon yksinäisiä ihmisiä, joille paikka on tärkeä.

– Tänne tulee paljon väkeä, ja tuntuu hyvältä tuntea voivansa tuottaa heille iloa. Joskus tuntuu, että jonkun päivä on oikeasti pelastunut, kun vain rupeaa rohkeasti juttelemaan, Kujala kertoo.

Parasta toiminnassa on Kujalan mukaan yhteisöllisyys. Se, että kuuluu johonkin.

– Meillä on Kammarissa hyvä yhteishenki, ja me puhummekin meistä “kammarilaisista”, Kujala kertoo.

Kahvilassa käyvät usein samat henkilöt, ja työstä saa paljon positiivista palautetta.

– Ihan suoraan, kun käydään kahvilla kiitellään ja sanotaan, että täällä on mukavaa porukkaa, Kujala mainitsee.

Hän kannustaa kaikkia osallistumaan kammarin toimintaan.

– Jokaiselle löytyy paikka yhteisössä, rohkeasti mukaan!

Teksti: Laura Naskali