Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kekkosen tamperelainen 80-vuotissyntymäpäivälahja täyttää 40 vuotta – Juhlii torstaina työn merkeissä Sampolassa, juhlaa voi seurata netissä

Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiö eli tuttavallisemmin UKK-instituutti täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Säätiön virallinen perustamispäivä on 10.4.1980.

Toimintaa määrittelevässä ensimmäisessä asiakirjassa todettiin, että UKK-instituutti edistää kuntoliikunnan käyttöä väestön hyvinvoinnin ja kansanterveyden edistämisessä.

– Myöhemmin terminologiaa on tarkennettu ja meistä on tullut terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus. Työmme keskittyy nykyään väestön fyysiseen aktiivisuuden ja kunnon mittaamiseen sekä terveyttä edistävän liikkumisen ja liikuntaturvallisuuden edistämiseen, kertoo UKK-instituutin hallinto- ja kehitysjohtaja Anne-Mari Jussila.

– Olemme tuottaneet tutkimustietoa ja jalkauttaneet sitä monilla tavoilla sekä kansalaisten että sote- ja liikunta-alan ammattilaisten käyttöön näinä neljänä vuosikymmenenä. Tunnetuin tuotteemme on ilman muuta liikkumisen suositukset, jotka on juuri päivitetty viimeisen vuoden aikana, Jussila toteaa.

Säätiön ensimmäiseksi viralliseksi tehtäväksi määriteltiin aikoinaan tasavallan presidentin Urho Kaleva Kekkosen 80-vuotislahjaksi tarkoitetun onnittelukeräyksen toteutus kesällä 1980.

Säätiön keräämä syntymäpäiväadressi luovutettiin presidentti Kekkoselle 3.9.1980. Heti seuraavana päivänä UKK-instituutin rakentamiselle asetettiin erillinen työryhmä ja valtioneuvosto teki periaatepäätöksen osallistumisesta UKK-instituutin rakentamiseen sekä ylläpitokustannuksiin. Konkreettiset toiminnot suunniteltiin aloitettavan vuonna 1983.

– Voidaan siis todeta, että perustamisemme oli presidentti Kekkosen yksi syntymäpäivälahja, Jussila tiivistää.

– UKK-instituutin uuden rakennuksen virallisia vihkiäisiä vietettiin Tampereen Kaupissa kesällä 1984, vaikka instituutin sijoituspaikasta käytiin aikoinaan kova vääntöä erityisesti Helsingin ja Jyväskylän välillä, Jussila taustoittaa.

UKK-instituutti järjestää maksuttoman juhlaluennon yhteistyössä Tampereen Työväen opiston kanssa torstaina 24. syyskuuta kello 17−18 teemalla Uudistuneet liikkumisen suositukset. Luennon pitää instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Luentoa voi tulla seuraamaan Sampolan auditorioon tai katsoa sen verkkolähetyksen kautta.

– Myöhemmin syksyllä järjestämme perinteiset Terveysliikuntapäivät, nekin jo 30. kertaa. Toteutamme tapahtuman ensimmäistä kertaa verkkoseminaarina poikkeuksellisen koronatilanteen takia. Loppusyksystä avaamme myös uudet verkkosivumme, Jussila päättää.