Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorison väkivaltavideoita paljastuu poliisille jatkuvasti – näin tulisi toimia, jos nuori saa väkivaltaista videomateriaalia

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on huolestuttu lasten ja nuorten keskuudessa leviävistä raakaa väkivaltaa sisältäviä videopätkistä. Videoissa on kuvattu tilanteita, joissa henkilöä pahoinpidellään tai käynnissä on tappelu. Videoita tulee Itä-Uudenmaan poliisin tietoon toistuvasti, kerrotaan tiedotteessa. Poliisi pyrkii selvittämään videolla esiintyvät henkilöt viipymättä ja aloittaa omat toimensa asiassa, esimerkiksi tarvittaessa kirjataan rikosilmoitus.

– Lähes kaikilla lapsilla ja nuorilla on nykyään kännykkäkamerat joka paikassa mukana, joten näitäkin tilanteita valitettavasti kuvataan ja jaetaan eteenpäin erilaisilla somealustoilla kuten Snapchatissa, Tiktokissa tai Whatsappissa. Lapset harvoin tietävät, että väkivaltaa tai jotakin henkilöä muutoin loukkaavaa materiaalia ei saa levittää eteenpäin, koska silloin voi itse syyllistyä rikokseen, rikoskomisario Simo Kauppinen muistuttaa tiedotteessa.

– Huoltajien olisi hyvä olla tietoisia ja kiinnostuneita siitä, millaista sisältöä lapset netistä katsovat. Mikäli lapsi törmää sosiaalisen median kautta leviäviin väkivaltavideoihin, hänen pitäisi ilmoittaa asiasta aikuiselle ja yksinkertaisesti olla katsomatta videota ja varsinkaan jakamatta videoita eteenpäin, Kauppinen neuvoo.

Lasten keskuudessa leviävästä väkivaltavideosta on hyvä ilmoittaa poliisille ja mahdollisuuksien mukaan toimittaa poliisille video tai linkki, josta video löytyy. Koska videot voivat olla kooltaan melko suuria, kannattaa videon toimittamistavasta sopia tarkemmin esimerkiksi ennalta estävän poliisitoiminnan kanssa.

– Ja tietysti, jos näkee tai kuvaa tällaista tapahtumaa, niin saman tien soitto hätänumeroon 112, Kauppinen jatkaa.

Somekanavien ylläpitoon kannattaa myös aina ilmoittaa sopimattomasta materiaalista, jotta se voidaan poistaa alustalta.

– Huoltajien olisi hyvä keskustella säännöllisesti lasten kanssa kännykän käytöstä, sopia pelisäännöistä ja tarvittaessa olla lasten tukena, jos lasten puhelimeen ilmaantuu häiritseviä videoita, Kauppinen summaa lopuksi.