Korona herätti nyt Pirkanmaalla tilan- ja mökinkaipuun: "Kun ihmisiä on pakotettu etätöihin, niin kyllä sitä mieluummin olisi katsellut järvimaisemaa laiturilta kuin talon seinää"

Asuntokauppa on käynyt koronasta huolimatta vilkkaana. OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen kertoo, että keväällä asuntokaupassa tapahtui noin 30 prosentin pudotus kahtena kuukautena peräkkäin.

– Se on iso lovi, mutta sijoittajamarkkinat ovat niin pienet, että Suomen asuntokauppa on tarveperusteista. Kysyntä patoutui ja nyt patoutuma on purkautunut, Voutilainen kertoo.

Voutilaisen mukaan tällä hetkellä Tampereella ollaan kumulatiivisesti tammi-elokuussa viisi prosenttia jäljessä viime vuodesta. Asuntokauppa on kuitenkin kesällä käynyt ja myytävän määrä vähenee.

– Nyt on se hetki, että jos on asuntoa myymässä, niin on myyjän markkinat. Nyt on siinä mielessä harmittava tilanne, että kun normaali asunnonvaihtaja ei löydä uusia unelmia, se siirtää oman asunnon myymistä, jolloin joku muu ei löydä omaa unelmaa. Lumipallo menee väärään suuntaan, Voutilainen kuvailee.

Voutilainen kertoo, että vanhojen asuntojen kauppa on kasvanut viime vuodesta kolme prosenttia. Uudistuotantokin kiinnostaa.

Erityisesti kiinnostus on kohdistunut suurempiin asuntoihin ja Tampereen ympäristökuntiin.

– Kaupungistuminen on käynnissä, mutta samalla keskustojen lähiöt ja lähikunnat vetävät. Korona on vauhdittanut sitä, että olisi kivaa, että olisi työhuone eikä tarvitsisi olla ihan kiinni toisissa.

Voutilainen kertoo, että mökkikauppa on ollut pari vuotta jo erittäin vilkasta ja korona toi siihen lisäbuustia.

– Kun ihmisiä on pakotettu etätöihin, niin kyllä sitä mieluummin olisi katsellut järvimaisemaa laiturilta kuin talon seinää.

Halutuimmissa mökeissä ei tarvitse tehdä paljon ja ne sijaitsevat rannalla.

– Uudehkoja mökkejä rauhallisella sijainnilla järven rannassa, Voutilainen kuvaa tämän hetken trendiä.

Sellaisia ei kuitenkaan riitä kaikille. Myös hinta voi tulla vastaan.

– Jos kysyntää on paljon, se nostaa hintoja.

Sp-Koti Tampere Aulan yrittäjä Johanna Peltonen kertoo, että Tampereella on tehty tammi-elokuussa jonkin verran vähemmän asuntokauppoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Peltosen mukaan tämä selittyy sillä, ettei asuntojakaan ole ollut yhtä paljon myynnissä. Tarve ei kuitenkaan ole kadonnut.

Viime vuonna Tampereella muiden kuin uudiskohteiden myyntiaikakeskiarvo oli 70 päivää. Tänä vuonna se on 31 päivää.

– Tällä hetkellä kun hyvä kohde tulee myyntiin, on useampi kuin yksi ostaja, Peltonen kertoo.

Myytyjen asuntojen keskihinta on ollut tänä vuonna noin 200 000 euroa, kun se viime vuonna oli hieman alle 190 000 euroa. Tällä hetkellä näkyy tilan kaipuu.

– Ollaan selkeästi väljyyttä haluttu. Esimerkiksi kollegani Jenni julkaisi eilen Pälkäneelle noin 150 neliömetrin omakotitalon isolla tontilla. Kukaan ei ole vielä edes nähnyt sitä, mutta siitä jo tapellaan, Peltonen kertoo.

Peltosen mukaan lähtökohtaisesti halutaan ostaa hyväkuntoisia asuntoja.

– Mutta kun puhutaan vapaa-ajan asunnoista ja maalla olevista asunnoista, niin on niissä aina jotain laitettavaa, Peltonen sanoo.

Mökkikaupassa on Peltosen mukaan samaa ongelmaa kuin muutenkin: tarjonta ei kohtaa kysyntää, vaan ostajia olisi myyjiä enemmän.

– Monet kysyvät myös talviasuttavia tai että olisi mahdollisuus saada talviasuttavaksi.

Tampereen Nordeassa asuntolainojen kysynnän huima kasvu on yllättänyt. Asuntolainahakemusten määrän 25 prosentin kasvu kertoo Tampereen toimipaikanjohtajan Tomi Tulosen mukaan siitä, että vaihtohaluisia on asuntomarkkinoilla nyt paljon.

– Kasvua on tullut ihan yleisesti, mutta kyllä sieltä erottuu erityisesti kevään ja kesän vilkas mökkikauppa sekä remonttilainan hakijat. Nyt liikkeellä on jonkun verran rakennuslainoja hakevia perheitä, jotka aloittavat rakentamisen nyt syksyllä tai keväällä 2021. Voisi ajatella, että nyt kun ollaan oltu enemmän kotona, niin tilan tarve on kasvanut, tulkitsee Tulonen.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut