Korona haastaa Tampereen kouluja – laajaa etäopetusta ei silti suunnitella

Opiskelu: Laajaa etäopetusta ei tällä hetkellä suunnitella. Tampereella on kuitenkin Kristiina Järvelän mukaan hyvä valmius etäopiskeluun.

Tampereella ei ole tulossa koko kaupungin kouluja koskevia ohjeistuksia. Oppilaita voidaan tarvittaessa siirtää etäopetukseen. Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Halava

Riina Haapala

Tampereen kouluissa on varauduttu koronatartuntojen tuomiin järjestelyihin, mutta esimerkiksi laajaa etäopetukseen siirtymistä ei ole suunniteltu.

Tesoman koulussa todettiin viime viikolla koronavirusta, minkä vuoksi 89 oppilasta ja 14 työntekijää asetettiin varotoimenpiteenä karanteeniin. Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että kaupungilla on erilaiset suunnitelmat siihen, minkä kokoista ihmisryhmää koronavirusaltistuminen koskee. Jos esimerkiksi 50 oppilasta eli noin kaksi luokkaa on altistunut, heidät voidaan siirtää etäopetukseen.

Tavoitteena on, että kaikkein pienimmät eli 1.–3.luokan oppilaat ja erityisoppilaat olisivat lähtökohtaisesti aina lähiopetuksessa. Etäopetuspäätös voidaan tehdä tarvittaessa kuukaudeksi kerrallaan. Järvelä sanoo, että tällä hetkellä pyritään siihen, että etäopetus kestäisi kaksi viikkoa.

– Ei näytä siltä, että olisi mitään useiden luokka-asteiden etäopetusta tulossa. Jos tulee, pyritään vuorottelemaan niin, että jos on kaksi viikkoa etäopetuksessa, sitten ollaan viikko lähiopetuksessa, Järvelä sanoo.

Järvelän mukaan viime kevään etäopetus sujui kaikilla mittareilla ”todella hienosti”.

– Opettajien ja oppilaiden valmiudet siirtyä etäopetukseen ovat todella hyvät.

Järvelän mukaan aina tulee yksittäisiä viestejä siitä, että etäopiskelu ei suju, mutta pääsääntöisesti opiskelu rullasi. Huonoin vaihtoehto olisi Järvelän mukaan ollut se, että lukuvuosi olisi jouduttu aloittamaan ruutujen ääressä.

– Nyt on ollaan päästy aloittamaan lukuvuosi kouluissa, Järvelä iloitsee.

Koko kaupungin kouluja koskevia ohjeistuksia ei näillä näkymin ole tulossa. Koulukohtaisia ohjeistuksia voi kuitenkin olla vaikkapa siitä, että kirjat otetaan aina koululta mukaan. Järvelä sanoo, että tämän tasoisia ohjeita pyritään antamaan ylhäältä vähemmän.

– Annettu ohje, että kouluissa jokaisella on valmius. Ei tarvitse miettiä, että ei tarvitse ottaa kirjoja mukaan, kun Järvelä ei ole sanonut.

Järvelä muistuttaa, että jokaisella opettajalla ja oppilaalla on vastuu siitä, ettei liiku sairaana.

– Nyt on tosi tärkeää, että oireisena tai sairaana ei saa saapua töihin tai kouluun. Jokainen kantaa vastuun omasta itsestään.

Taysin infektiolääkäri Jaana Syrjänen muistuttaa, että jos kärsii hengitystieinfektio-oireista, pitää sairastaa kotona ja hakeutua koronatestiin.

– Kun liikutaan terveenä, noudatetaan THL:n suosituksia koskien turvavälejä sekä käsi- ja yskimishygieniaa. Pirkanmaalla on myös voimassa kansalaismaskisuositus. Näin voidaan vähentää taudin leviämistä oireettomassa vaiheessa, Syrjänen toteaa.

Syrjänen sanoo, että tällä hetkellä sairastuneilla on paljon kontakteja esimerkiksi harrastuksissa.

– On muistettava, että oireisena ei saa mennä mihinkään

Tällä hetkellä noin puolet koronaviruksen saaneista on ollut karanteenissa, kun oireet ovat alkaneet eli heillä tartunnan lähde on heti selvä.

Noin 20 prosentissa tartunnan lähde jää kuitenkin tällä hetkellä mysteeriksi.

Korona

Pirkanmaalla useita joukkoaltistumisia

Pirkanmaalla on todettu viime päivinä useita joukkoaltistumisia.

Tartuntoja ja joukkoaltistumisia on todettu muun muassa Nokianvirran koulussa, Kultakylän päiväkodissa, Poliisiammattikorkeakoulussa ja Suupanniityn koulussa .

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut