Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kysely: Lähes joka toinen vuorotyöläinen on joutunut menemään kipeänä töihin, osa jopa korona-aikaan

Kyselyyn vastanneista moni on joutunut jättämään läheisen tärkeät juhlat väliin työvuoron takia.

Vuorotyöläisen on usein valittava oman hyvinvointinsa ja rahan välillä, selviää Quinyx-yhtiön Vuorotyöläisen arki 2020 -kyselystä, johon vastasi Suomessa 600 vuorotyöläiseksi itsensä kokevaa. Kyselyssä oli mukana erilaisilla sopimusmuodoilla työskenteleviä, esimerkiksi tuntityöläisiä.

Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia eli lähes joka toinen kertoi olleensa töissä kipeänä, koska ei ollut varaa jäädä pois.

Koronatartuntaa epäilevänäkin töissä kertoi olleensa 18 prosenttia eli lähes joka viides. Syiksi koronatoimien noudattamatta jättämiselle mainittiin muun muassa pelko työn menettämisestä (35 prosenttia oireisina työskennelleistä), rahojen tarvitseminen elämiseen (30 prosenttia) ja sijaisen löytymättömyys (29 prosenttia).

Sairaana työskennelleitä oli eniten hotelli- ja ravintola-alalla (21 prosenttia).

Kyselystä muodostuu käsitys, että vuorotyö joustaa Suomessa lähinnä työntekijän päässä.

Vuorotyöläisten elämää haittaa muun muassa työvuorolistojen joustamattomuus. Joka toinen vuorotyöläinen on kokenut, että työnantaja suhtautuu kielteisesti toiveeseen vaihtaa työvuoroa henkilökohtaisesta syystä.

Kaksi viidestä (42 prosenttia) onkin joutunut jättämään työvuorojen takia väliin perheenjäsenen tai ystävän tärkeän merkkipäivän, kuten häät tai hautajaiset. Juhlapyhiä tai illanviettoja on mennyt sivusuun valtaosalta (72 prosenttia). Myös vapaa-ajan viettoa (71 prosenttia) työvuorot ovat haitanneet.

– Useimmilla aloilla työehtosopimus edellyttää, että työvuorot julkaistaan vähintään kolme viikkoa etukäteen. Nyt vastauksista välittyy kuva, jonka mukaan minimiaikoja työvuorolistojen julkaisemisen aikatauluista ei aina noudateta. Tämä asettaa kohtuuttomia paineita työntekijälle työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa, sanoo tiedotteessa maajohtaja Paulus Maasalo Suomen Quinyxistä.

Kaksi viidestä vastaajasta jopa kertoi irtisanoutuneensa työpaikasta, jossa vuorolistoja ei julkaistu vähintään viikkoa etukäteen.

– Työntekijöiden elämää helpottaisi huomattavasti, jos työnantaja julkaisisi työvuorot vielä pidemmälle ajanjaksolle etukäteen. Ja tälle ei sinänsä ole mitään teknistäkään estettä, Maasalo jatkaa.

Työn ja vapaa-ajan erottamista vaikeuttaa sekin, että kyselyyn vastanneista lähes yhdeksän kymmenestä (87 prosenttia) saa työnantajaltaan viestejä työajan ulkopuolella. Vain pieni osa näistä viesteistä tulee yrityksen oman viestintäsovelluksen kautta ja valtaosa (58 prosenttia) esimerkiksi puhelimitse tai messengerillä.

Erityisen paljon työnantaja viestittelee 18–24-vuotiaille työntekijöille näiden vapaa-ajalla.

Kyselyn teettänyt yritys Quinyx myy pilvipohjaista työvoimanhallintajärjestelmää yhteensä 25 maassa. Vuorotyöläisen arki 2020 -kysely tehtiin kahdeksassa eri maassa: Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Hollannissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.