Uusi Miss Suomi Viivi Altonen haluaa ravistella luutunutta missimyyttiä – Voisi asettua ehdolle kuntavaaleihin, haluaa kampanjoida naisten aseman puolesta

Miss Suomi 2020-finaalissa nähtiin kolme tamperelaista. Kuvassa oikealla poseeraava Viivi Altonen valittiin Miss Suomeksi, keskellä oleva Rebecca Vuorio valittiin lehdistön ihannetytöksi. Myös Ronja Pikkuharju oli mukana finaalissa. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen Viivi Altonen, 23, valittiin lauantaina uudeksi Miss Suomeksi. Tamperelainen haastatteli finaalin tamperelaisia kilpailijoita aiemmin viikolla, ja haastattelussa kävi selväksi että Altonen ei edusta välttämättä kaikkein stereotyyppisintä missikuvaa.

– Onhan tässä tietysti ihan mahtava fiilis. Voiton jälkeen on ollut niin kova kiire, että tuntuu kuin olisi ajelehtinut jonkun pilven päällä, Altonen naurahtaa.

Sama tunnetila vahvistuu voittohaastattelun aikana. Altonen iloitsee siitä, että missifinalistit keräsivät kilpailun aikana yli 10 000 euroa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenille. Keräys vaati sitä, että puhelin otettiin käteen ja soiteltiin mahdollisia yhteistyökumppaneita läpi – Altonen itse keräsi kokonaissummasta puolet mainitusta summasta.

– Koen asian sillä tavalla, että missinä minulla on paljon vaikutusvaltaa siihen, mitä yhteiskunnassa ja koko maailmassakin tapahtuu, Altonen perustelee.

Naisten asia on Miss Suomelle tärkeä.

– Naisista on ihan mihin vaan. Olen lanseerannut oman kampanjan, jonka häshtäginä on #SheCan, Altonen kertoo.

Yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa opiskeleva Altonen sanoo, että voisi lähtökohtaisesti olla kiinnostunut esimerkiksi kuntavaaleistakin. Missivuoden yhteydessä ensi kevään kuntavaalit saattavat tulla liian aikaisin, mutta mahdollisesti joskus tulevaisuudessa.

– Olen sellainen ihminen, joka ei lähtökohtaisesti sano millekään asialle en koskaan tai en ikinä. Uskallan mennä niin sanotusti puuta päin ja tehdä sellaisiakin asioita, jotka eivät ole suoraan omalla mukavuusalueellani, Altonen kertoo reippaasti.

Sanavalmis missi kertoo myös luottavansa itseensä. Itseluottamus ei tarkoita kuitenkaan tärkeilyä, vaan reipasta suhtautumista omaan osaamiseensa ja vahvuusalueisiinsa.

– Ennakkoluulot on tehty rikottaviksi. Persoona tulee laittaa peliin ja sitä kautta tulee se mitä tulee, Altonen kuvailee.

Uutista päivitetty 21.9. kello 21.15: Vaihdettu jutun kuvitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.