Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

800-kiloinen kaapelikela putosi maahan ja vieri työntekijän päälle – Käräjäoikeus: Pirkanmaalaisen maanrakennusyrityksen toimitusjohtaja syyllistyi työturvallisuusrikokseen

Pirkanmaan käräjäoikeus on 16. syyskuuta antamassaan tuomiossa todennut pirkanmaalaisen maanrakennusyrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen työturvallisuusrikokseen. Tapaus ajoittuu toukokuuhun 2018, jolloin pirkanmaalaisella kaapelointityömaalla 800 kiloa painava kaapelikela putosi maahan ja vieri työntekijän päälle.

Työntekijä oli tekemässä kaapelointityötä siten, että puuvalmisteista ja noin 800 kilon painavaa kaapelikelaa nostettiin kaivinkoneeseen asennetun viputarraimen avulla maasta ylös ja kaapelia vedettiin käsivoimin kelalta ulos.

Työntekijä oli ollut noin viiden metrin päässä, kun kaapelikelaa nostettiin. Kaapelikelan nostotyön yhteydessä kaapelikelan teräsvahvisteinen akselireiän alue rikkoutui. Kaapelikela putosi maahan ja pyöri työntekijän päälle aiheuttaen hänelle vammoja.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että opetuksessa ja ohjauksessa olisi tullut painottaa kelan metallivahvisteisen keskiön kunnon ja kelan puurakenteen tarkastamista ennen kelan nostamista tai siirtämistä. Samoin olisi tullut painottaa kelan muun kunnon tarkastamista erityisesti siitä näkökulmasta, onko siinä muita sen turvallista nostamista rajoittavia vaurioita.

Lisäksi käräjäoikeus totesi toimitusjohtajan laiminlyöneen nostotyön turvallisen suunnittelun muun muassa vaara-alueen huomioimisen osalta koska työntekijä oli ollut kaapelikelan nostotyön aikana rinteisessä maastossa alempana kuin missä nostotyö tapahtui.

Vaikka maanrakennusyrityksen toimitusjohtajan todettiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, jätti käräjäoikeus hänet rangaistukseen tuomitsematta. Käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan syyllisyyttä alentavan sen, että kelan rikkoutuminen noston aikana siten, että kela putoaa viputarraimesta, on erittäin harvinaista samoin kuin sen nouseminen pudotessaan pystyyn. Lisäksi hänen syyllisyyttään alensi se, että myös viputarraimen käytölle vaihtoehtoisen nostotavan kerrottiin sisältävän turvallisuusriskejä.