Teatteriarvio: Peter Pan menee pieleen – TT:n esitys ei

Teatteriarvio: Päänäyttämöllä nähtiin neljä vuotta sitten läkähdyksiin naurattanut Näytelmä, joka menee pieleen. Samalla tyylillä jatkaa Peter Pan menee pieleen ja hauskaa on nytkin

Mari Turusen Helinä-keiju, Matti Hakulisen Peter Pan, Pia Piltzin Sanna-tyttö ja Elisa Piispasen näyttämöpelkoinen Ilona Perä-Roihu takaavat hauskan illan Tampereen Teatterissa. Harri Hinkka

Katariina Fleming

Skotlantilainen kirjailija J.M.Barre kirjoitti vuonna 1904 näytelmän Peter Panista, pojasta, joka ei halua kasvaa aikuiseksi. Tyyni Tuulio suomensi kirjan 1922 ja Peterin nimi oli hauskasti Pekka Poikanen.

Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields kirjoittivat hulvattoman komedian Näytelmä, joka menee pieleen. Menestyksen myötä syntyi jatko, jossa pohjana on Peter Pan. Polyteknisen Draamaseuran ensi-illassa sattumuksia ja kommelluksia riittää – kaikki menee pieleen.

Tampereen Teatterin esitys ei mene pieleen – luvassa on hauskaa koko rahan edestä. Näin pandemia-aikana reipas nauru maskin takana tekee hyvää.

Mika Eirtovaara ohjasi jo edellisen Draamaseuran esityksen ja nyt jatketaan samoilla linjoilla. Lamput sammuvat ja syttyvät, sängyt romahtavat, laudat irtoavat pöydästä suoraan otsalle. Lähes kaikki temput epäonnistuvat ja välillä koko esitys pitää keskeyttää.

Esityksen alussa hurmaa Marjatta Kuivaston ja Lasse Männikön upeasti suunnittelema lastenhuoneen lavastus: kerrossängyt, kauniit Morris-tyyliset tapetit, paljon tummaa puuta. Myös Mikä-Mikä-Maa ja kapteeni Koukun merirosvolaiva ihastuttavat.

Äiti – Mari Turunen – hyvästelee lapset unten maille. Lastenhoitajaksi jää pörröinen koira – Ville Majamaa. Pian saapuu yläilmoista Peter Pan. Matti Hakulisen akrobatia vaijerin varassa roikkuen on huikeaa seurattavaa. Poika, joka ei halua kasvaa aikuiseksi, johdattaa lapset – Pia Piltz, Arttu Ratinen ja Timo Välisaari – Mikä-Mikä-Maahan. Lentäminen onnistuu taikapölyn ja onnellisten ajatusten voimalla. Perillä odottaa pelottava Kapteeni Koukku – Mikko Nousiainen – miehistöineen.

Tarina on siis tuttu, mutta toteutus ennennäkemätön. Draamaseuran näyttelijäryhmältä homma ei mene aivan putkeen.

Näyttelijäryhmä on selvästi innostut. Turusen Helinä-keiju valoa vilkkuvine tytyineen on hurmaava.Majamaa taipuu niin koiraksi, Peter Panin varjoksi kuin merirosvoksi. Ola Tuominen tuolilla rullaavana kertojana saa yleisön nauramaan jo kulmakarvan kohotuksella. Elisa Piispanen on hellyttävä näyttämöpelkoisena ja kipsit jaloissa.

Tampereen Teatteri

Peter Pan menee pieleen

Käsikirjoitus Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields

Suomennos Mikko Koivusalo

Ohjaus Mika Eirtovaara

Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto, Lasse Männikkö

Pukusuunnittelu Mari Pajula

Valosuunnittelu Raimo Salmi

Äänisuunnittelu Ivan Bavard

Musiikin sävellys ja sovitus Ivan Bavard, Henry Lyysaari

Koreografia Pia Piltz

Kampausten, maskien ja peruukkien suunnittelu Jonna Lindström

Rooleissa Mikko Nousiainen, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Pia Piltz, Timo Välisaari, Mari Turunen, Arttu Ratinen, Osku Ärilä, Matti Hakulinen, Elisa Piispanen, Annika Junno

Suomen kantaesitys 9. syyskuutaTampereen Teatterin päänäyttämöllä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut