Näkökulma: Turvallisuusosaamisesta voi tulla kovia kokeneelle tapahtuma-alalle uutta liiketoimintaa ja markkinointivaltti.
Nyt pitää opetella toimimaan vallitsevissa poikkeusolosuhteissa, eikä odotella korona-exitiä.
Näin patistaa koronan takia monella tapaa koville joutuneen Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.
– Asioiden siirtely ja pandemian loppumisen odottelu ei ole ratkaisu. Näissä olosuhteissa joudutaan toimimaan todennäköisesti vielä pitkään.
Ahokkaan mukaan nyt olennaisinta on löytää mahdollisimman turvallinen tapa mahdollistaa ihmisten kohtaaminen. Tampere-talo on ollut vahvasti mukana koronakeväänä perustetun Tapahtumateollisuus ry:n työssä luomassa turvallisen tapahtuman standardia yhdessä viranomaisten kanssa.
Toimitusjohtaja korostaa, että pelkästään tapahtumien osallistujamääriin perustuvat rajoitukset eivät ole enää perusteltuja.
– Nykytilanteessa on järkevämpää, että ihmiset kokoontuvat ammattimaisten ja ohjeita noudattavien tapahtumajärjestäjien turvallisissa tapahtumissa kuin se, että ihmisten kaipaamat sosiaaliset kohtaamisen siirtyvät valvomattomiin olosuhteisiin.
Pelkästään tapahtumien osallistujamääriin perustuvat rajoitukset eivät ole enää perusteltuja
Lisäksi valtiovallalta toivotaan ymmärrystä tilanteelle, jossa aiemmin 2,3 miljardin liikevaihdolla pyörineellä tapahtuma-alalla on 9000 lomautettua työtekijää ja 136 000 tilapäistä työntekijää ilman työtä.
– Tärkeintä on pitää huoli, että yrityksiä on pandemian jälkeenkin. Me olemme ala, joka kärsi koronasta ensimmäisenä, ja johon rajoitukset edelleenkin lähes pahiten vaikuttavat.
Tampere-talon tapahtumien seutukunnalle tuoma euromäärä oli vuonna 2018 yhteensä 49 miljoonaa. Pyyntö arviosta tälle vuodelle saa toimitusjohtajan mietteliääksi.
– Voi voi… Meidän kävijöistä on pudonnut reilusti yli puolet. Eiköhän välillinen vaikutus Tampereen seudulle ole selvästi sitä suurempi.
Ahokas muistuttaa, että pelisäännöt ja luottamus ihmisten välisiin kohtaamisiin on paljon laajempi kysymys kuin tapahtumajärjestäjien taloutta koskeva. Asialla on vahvat kansataloudelliset ja -terveydelliset ulottuvuudet.
– Suuryritysten kauppojen kannalta kohtaamiset ovat välttämättömiä. Yrityksissä juoksevat asiat saadaan hoidettua etänä, mutta innovointi ja merkittävät kehityshankkeet edellyttävät aitoa vuorovaikutusta. Työterveyslääkärit ovat viestittäneet, että masennus ja apatia lisääntyvät. Ihmiset tarvitsevat kohtaamisia.
Ahokas uskoo kuitenkin vahvasti siihen, että vauhdikkaasti alkaneelle 30-vuotisjuhlavuodelle sattuneet vaikeat ajat tuottavat pysyvää. Turvallisuusosaamisesta voi tulla tapahtuma-alan valitti. Uudenlaista liiketoimintaa on jo syntynyt.
– Meille on tullut uusia asiakkaita 10-100 hengen työporukoista, jotka haluavat kokoontua pitämään lähityöpäivän Tampere-taloon turvallisissa olosuhteissa.